En hoe is het in Mexico-stad?

Mexico-Stad, één van de grootste steden van de wereld! Ik had het geluk om er 3,5 maanden mogen te verblijven om stage te lopen op een universiteit met 30 keer zoveel studenten als op de TU/e, de UNAM. En ik heb veel van de Mexicaanse natuur en cultuur gezien.

door
foto Tim van Rooij

Spaans leren! Een nieuwe cultuur proeven! Dit waren enkele van de motivaties voor mij om dit avontuur aan te gaan.
Ik liep stage bij de UNAM als onderdeel van mijn Master programma Mechanical Engineering. Het is de grootste en oudste universiteit van Latijns-Amerika met een campus zo groot dat er verschillende buslijnen over de campus lopen, speciaal en gratis voor studenten.
Een deel van de campus is zelfs UNESCO werelderfgoed. Bijna alle communicatie op mijn stage ging in het Spaans, een grote aanrader dus als je de taal graag wilt leren.

Mensen worden vaak afgeschrikt door de slechte reputatie die Mexico nog steeds heeft in verband met criminaliteit. Zoals in elke grote stad zijn er uiteraard buurten waar je beter niet naartoe gaat, maar voor de rest heb ik het eigenlijk ervaren als een veilige en hele mooie stad. Iets waar ik wel aan moest wennen is de drukte die er af en toe kan zijn en de chaos in het verkeer, maar hier kon ik af en toe ook wel weer om lachen. Gelukkig verbleef ik zelf in een wat rustigere buurt met veel groen, Coyoacan.

Ook als je van lekker eten houdt, zit je in Mexico goed. Op elke hoek van de straat staat wel een kraampje waar je voor een habbekrats lekkere taco’s, enchilada’s, quesedilla’s en nog veel meer kan krijgen. Ook is Mexico een land van prachtige natuur en rijke geschiedenis. Zo zijn er rondom Mexico-Stad een aantal vulkanen, waarvan ik de top van de Nevado de Toluca heb beklommen. Deze vulkaan is inactief, maar je hebt vanaf hier wel prachtig uitzicht op de Popocatepetl, een actieve vulkaan aan de rand van de stad. Helaas is de nevel die je in de vallei ziet smog. Dit zie je niet als je in de stad loopt en ik heb er ook geen last van gehad, maar vanaf deze hoogte kon je goed zien dat het wel degelijk een probleem is.

Verder ben ik een week naar de staat Chiapas in het zuiden van het land geweest. Deze staat heeft een heel ander klimaat dan Mexico-Stad, namelijk tropisch. Ik heb daar prachtige watervallen en Maya-tempels mogen bezoeken. Heel Mexico zit vol met archeologische zones, die zeer interessant zijn om te bezoeken.

Ik wil ook nog even zeggen hoe aardig en warm de mensen hier zijn. Kortom, een onvergetelijke ervaring met prachtige herinneringen.

Deel dit artikel