Redactiestatuut Cursor
Artikel 1
Algemeen
Cursor is het onafhankelijke journalistieke medium van de TU/e. De journalistiek van Cursor richt zich op het reilen en zeilen van de instelling, het onderwijsbeleid, het studentenleven en ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en technologie. Met achtergrondverhalen, analyses en interviews wordt verdieping en duiding gebracht. Columns en opinieartikelen helpen lezers hun mening te vormen of aan te scherpen. Cursor is er voor de hele TU/e-gemeenschap. Het medium heeft ook een praktische gidsfunctie, met name voor (nieuwe) studenten.
Cursor staat nadrukkelijk ten dienste van de doelgroep: studenten, ondersteunend personeel en wetenschappelijke medewerkers. Cursor is géén public relations-vehikel voor de universiteit, net zoals het geen promotieplatform is voor welk deelbelang dan ook.
De redactieraad ziet toe op de uitvoering en de naleving van de redactionele aspecten van dit redactiestatuut. De (operationele) uitgever zorgt voor de organisatorische, financiële en personele inbedding van Cursor.
Artikel 2
De uitgever
- Het College van Bestuur van de TU/e is uitgever van alle publicaties van Cursor, zowel online als in print. De redactie en het beheer van Cursor is neergelegd bij de redactie van Cursor.
- Het College van Bestuur onderschrijft het redactiestatuut en respecteert en garandeert de onafhankelijke positie van de redactie.
- De uitgever zorgt voor de exploitatie van Cursor en faciliteert de redactie zowel operationeel als financieel. Het budget is redelijkerwijs voldoende om de redactionele werkzaamheden uit te voeren.
- De uitgeefverantwoordelijkheid is door het College van Bestuur voor wat betreft zaken rond organisatie, financiën en personeelszaken gedelegeerd aan de directeur van het Communicatie Expertise Centrum (CEC).
- De redactieraad is belast met het toezicht op het journalistiek handelen.
Artikel 3
De redactie
- De Redactie draagt er zorg voor dat:
- Cursor als onafhankelijk en actueel journalistiek platform fungeert van en voor de hele TU/e-gemeenschap;
- Berichtgeving en vrije nieuwsgaring geschieden volgens de journalistieke principes zoals beschreven in de “Leidraad voor Journalistiek”;
- De publicaties op Cursor tot doel hebben om medewerkers en studenten te informeren over gebeurtenissen en ontwikkelingen die de redactie nieuwswaardig en relevant acht voor de TU/e;
- Cursor publiek toegankelijk is, zodat zowel de TU/e-gemeenschap als andere/externe geïnteresseerden te allen tijde Cursor kunnen raadplegen;
- Ze haar journalistieke taak uitvoert zonder beïnvloeding van buitenaf;
- Zij periodiek onderzoek doet naar de waardering en het gebruik van Cursor. De hoofdredacteur houdt in het redactionele beleid rekening met de uitkomsten, die worden gedeeld met de redactie en de redactieraad.
- Organisatie en werkwijze van de redactie
- De redactie wordt aangestuurd door een hoofdredacteur.
- De leden van de redactie worden in functie benoemd door de directeur van het CEC, op voordracht van de hoofdredacteur.
- De redactie doet aan waarheidsvinding en hanteert de algemeen aanvaarde journalistieke principes, zoals onpartijdigheid, objectiviteit, fairness, vrije nieuwsgaring, verificatie van bronnen en feiten, hoor en wederhoor en het overige beschreven in de “Leidraad voor Journalistiek”.
- Ten aanzien van zaken van organisatorische, personele en financiële aard, volgt de redactie de richtlijnen van de TU/e.
- De taken van de hoofdredacteur
- De hoofdredacteur is belast met de dagelijkse gang van zaken en de algemene leiding van de redactie, is verantwoordelijk voor de redactionele agenda en de kwaliteit en de zorgvuldigheid van de journalistiek.
- De hoofdredacteur is eindverantwoordelijk voor alle publicaties van Cursor. Voor de buiten- en binnenwereld is de hoofdredacteur daarop aanspreekbaar.
- De hoofdredacteur beschrijft in de redactionele formule de uitgangspunten, doelstellingen, distributie en vormgeving van Cursor, alsmede de organisatie en uitvoering daarvan. Het betreft een operationeel jaarplan voor de uitvoering van de redactionele taken van Cursor.
- De redactie is betrokken bij de vaststelling van de redactionele formule.
- De hoofdredacteur stelt jaarlijks een exploitatiebegroting op binnen de kaders van het budget dat door de uitgever aan de redactie ter beschikking wordt gesteld.
- De redactieraad kan redacteuren benaderen om een beeld te krijgen van het functioneren van de hoofdredacteur.
- De hoofdredacteur legt aan de directeur CEC verantwoording af over het gevoerde operationele beleid (organisatie, financiën, HR).
- De hoofdredacteur formuleert jaarlijks concrete doelstellingen (kpi's) voor Cursor, die vooraf met de uitgever en de redactieraad worden besproken. De kpi's worden door de uitgever en de redactieraad onderschreven en hebben betrekking op:
- Bereik: het deel van de TU/e-community dat Cursor weet te bereiken via website en sociale media. Het gaat daarbij om het bereik binnen alle geledingen van de TU/e-gemeenschap, zoals studenten en medewerkers, Nederlanders en internationals.
- Waardering: het waarderingscijfer dat leden van de TU/e-community gemiddeld geven. Deze waardering wordt jaarlijks gemeten in een enquête.
Als de doelstellingen niet gehaald worden, stelt de hoofdredacteur een verbeterplan op.
- Benoeming en ontslag van de hoofdredacteur
- De hoofdredacteur wordt benoemd na een sollicitatieprocedure waarbij de uitgever, de redactieraad en de redactie betrokken zijn. Zij stellen samen een functieprofiel vast en vormen een sollicitatiecommissie waarin uitgever, redactieraad en redactie een gelijk aantal afgevaardigden hebben. De commissie werkt op basis van consensus.
- Voor de jaarlijkse evaluatie van de hoofdredacteur wint de directeur van het CEC advies in bij de voorzitter van de redactieraad. Ieder van de partijen kan een verzoek indienen om de voorzitter van de redactieraad aanwezig te laten zijn bij het beoordelingsgesprek.
- Het ontslag van de hoofdredacteur gebeurt op voordracht of met instemming van een meerderheid van tenminste 75 procent van de redactieraad, en alleen indien daar arbeidsrechtelijk een basis voor is.
- Redacteuren
- Zijn in dienst van TU/e en worden benoemd door de directeur van CEC, op voordracht van de hoofdredacteur.
- Keuzes aangaande benoeming, bevordering en loopbaankwesties van de leden van de redactie geschieden op voordracht van de hoofdredacteur.
- Bij conflicten van journalistieke aard met de hoofdredacteur kunnen redactieleden zich wenden tot de redactieraad.
Artikel 4
De redactieraad
- De redactieraad is belast met toezicht op het journalistiek handelen van de redactie conform het redactiestatuut.
- De redactieraad fungeert als klankbord voor de hoofdredacteur en kan gevraagd en ongevraagd advies geven over het redactionele beleid.
- De redactieraad komt vier keer per jaar bijeen voor regulier overleg. De hoofdredacteur is daarbij aanwezig en draagt zorg voor de ambtelijke ondersteuning van de redactieraad en de verslaglegging van de vergadering.
- De hoofdredacteur rapporteert tenminste eenmaal per jaar aan de redactieraad over het gevoerde redactionele beleid.
- De redactieraad vertegenwoordigt Cursor bij conflictsituaties inzake de journalistieke onafhankelijkheid ten overstaan van het College van Bestuur en de directeur van CEC.
- Als de redactie een verschil van inzicht heeft met de redactieraad, dan krijgt een lid van de redactie de gelegenheid het redactiestandpunt toe te lichten aan de redactieraad.
- De redactieraad doet uitspraak in geschillen inzake publicaties tussen redactie en derden (zie artikel 5). De redactieraad toetst de berichtgeving uitsluitend achteraf.
- De leden van de redactieraad worden door het College van Bestuur benoemd op basis van vooraf bekendgemaakte profielen, op voordracht van de zittende redactieraad en na verkregen instemming van de hoofdredacteur en de Universiteitsraad.
- De leden van de redactieraad worden voor twee jaar benoemd en kunnen éénmaal worden herbenoemd voor een nieuwe periode van maximaal twee jaar.
- De redactieraad bestaat uit tenminste zeven leden. De leden van de redactieraad kiezen – uit het oogpunt van onafhankelijke positie binnen TU/e - een van de externe deskundigen tot hun voorzitter. De samenstelling is als volgt:
- Twee of meer hoogleraren/onderzoekers TU/e
- Twee of meer ondersteunende medewerker(s) van de TU/e
- Een of meer student(en) van de TU/e
- Twee of meer journalistieke deskundigen van buiten de TU/e, waarvan er minimaal één leidinggevende redactionele ervaring heeft
- Ieder lid heeft één stem in de vergadering van de redactieraad. Over alle agendapunten – met uitzondering van het ontslag van de hoofdredacteur, zie artikel 3.4.f - wordt beslist bij meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Bij een gelijk aantal stemmen voor en tegen, beslist de voorzitter.
- De voorzitter van de redactieraad leidt de vergaderingen van de redactieraad, faciliteert de discussie, bewerkstelligt een zo breed mogelijk draagvlak binnen de redactieraad voor het gevoerde beleid en is aanspreekpunt voor zowel de hoofdredacteur als de uitgever.
- Interne raadsleden die de universiteit verlaten, treden uiterlijk drie maanden na hun vertrek terug uit de redactieraad. De vacature wordt ingevuld na werving van een nieuw lid door de redactieraad.
- De vergaderingen van de redactieraad zijn openbaar, tenzij de voorzitter van de redactieraad of de hoofdredacteur gemotiveerd anders beslist.
- De voorzitter van de redactieraad en de uitgever hebben zo vaak als ze zelf nodig achten onderling contact.
- De voorzitter en leden van de Universiteitsraad, leden van het College van Bestuur, de Secretaris van de universiteit, de directeuren en decanen van de faculteiten en de directeur en medewerkers van CEC kunnen geen lid worden van de redactieraad.
Artikel 5
Klachtenprocedure
- Een klacht over een publicatie of handelwijze van Cursor dient binnen drie maanden per mail te worden ingediend bij de hoofdredacteur.
- De hoofdredacteur streeft ernaar klachten binnen twee weken nadat ze zijn ingediend op te lossen. Ingeval dit om valide redenen niet mogelijk blijkt te zijn kan deze periode met maximaal drie weken worden verlengd. In geval van feitelijke onjuistheden, kan de oplossing bestaan uit het plaatsen van een rectificatie of een aanvulling op de betreffende publicatie.
- Als de hoofdredacteur een klacht niet binnen twee weken oplost, stelt zij/hij de voorzitter van de redactieraad daarvan op de hoogte.
- Indien de klager niet tevreden is over de klachtenafhandeling door de hoofdredacteur, kan de klager zijn klacht binnen vijf maanden voorleggen aan de voorzitter van de redactieraad. De voorzitter hoort de klager en bespreekt de klacht met tenminste twee andere leden van de redactieraad. Zij buigen zich over de kwestie en doen een bindende uitspraak. De voorzitter meldt de uitspraak aan de hoofdredacteur en de klager.
- De redactieraad heeft daarmee een functie zoals de Raad voor de Journalistiek die heeft, en hanteert daarbij de “Leidraad voor Journalistiek”.
- Namen en foto's van geïnterviewden en andere bronnen worden in principe niet uit het archief verwijderd.
Artikel 6
Slotbepaling
- De hoofdredacteur is belast met de voorbereiding van een wijziging van het redactiestatuut. Zij/hij legt een voorstel tot wijziging van het redactiestatuut ter advisering voor aan de redactieraad.
- Het door de redactieraad geaccordeerde wijzigingsvoorstel gaat voor instemming naar de Universiteitsraad.
- Het College van Bestuur stelt daarna het redactiestatuut vast. Een wijziging treedt in werking op de dag nadat deze is vastgesteld.
Vastgesteld door het College van Bestuur.