- Student
- 02/11/2022
Tapper bij Het Walhalla word je niet zomaar
Op bezoek bij de studentenbar van Thor
Ze zijn te herkennen aan hun witte blouses, gangmakerij en heel speciale bierglazen: de Tappers van Het Walhalla, de studentenbar van de studievereniging e.t.s.v. Thor, van Electrical Engineering and Automotive Technology. Helemaal vrijwillig staan ze - sommigen al jarenlang - elke week achter de bar om hun faculteitsgenoten een goede tijd te bezorgen. Het is dan ook geen bijbaan en Tapper word je niet zomaar. Je wordt geboren in een héle grote Tappersfamilie, die al meer dan 45 jaar groeit.
Wat begon met een koelkast in de kelder van E-Hoog (het huidige Luna, red.), groeide uit tot een goedbezochte studentenbar met dakterras in Flux. De studentenkroeg Het Walhalla is al sinds het ontstaan - bijna vijftig jaar geleden - vijf dagen in de week geopend en is daarmee uniek in zijn soort. Zelfs in de zomervakantie blijft de bar open, geïnteresseerden krijgen op de dagen dat ze langs kunnen komen een speciaal mailtje ter uitnodiging. Maar wat de plek écht eigen maakt is het Tappersgilde. De Tappers van Het Walhalla steken namelijk niet alleen hun tijd, maar ook hun hart en ziel in de bar.
De barkrukken staan nog in een hoekje van de bar gestapeld, wanneer Meeuwis van den Hoek, Roel Wijnands, Mike Zanderink, Jasper Beerentemfel en Norine Rijksen plaatsnemen aan een grote ronde tafel, die normaal gesproken gereserveerd is voor Thor-bestuursleden. Vier van hen zijn Tappers, onder wie nestor Van den Hoek, die in 2017 als Tapper ‘geboren’ werd. Rijksen is als føt nog in opleiding en al grappend zeggen de Tappers dat ze - net als elke andere føt - “nooit” als Tapper ter wereld zal komen. “Als ik een glas laat vallen, wordt er geroepen: nog een maand uitstel!” Ook op de website van Het Walhalla is te lezen dat haar Tappersopdracht nooit zal plaatsvinden.
Føt
Die plagerijen horen erbij, als je ‘føt’ bent. Je wordt namelijk niet zomaar Tapper, er gaat een heel proces aan vooraf voor je de witte blouse mag dragen en uit een speciaal Tappersglas mag drinken. Dat proces begint met een inschrijving. Dat kunnen ook totaal onbekenden van Het Walhalla doen, mits ze studeren bij Electrical Engineering of Automotive Technology, weet Beerentemfel. Die zich zelf zo’n drie jaar geleden als totaal onbekende inschreef. “We wisten alleen dat het ‘die jongen van de Spar’ was”, vertelt Wijnands, die destijds Commissaris Walhalla was. “Ik ben hem daar toen gaan zoeken, zo onbekend was hij.” Beerentemfel woonde nog thuis en kende niemand in Eindhoven, Het Walhalla leek hem “wel geinig”. Nu staat hij elke vrijdag achter de bar.
Wie zich in heeft geschreven komt langs bij de Tappersvergadering om zich te introduceren. Zanderink: “Je laat dan zien wie je bent en dat je interesse hebt in Het Walhalla. Goede grappen doen het goed, en als je weet wat de kleuren van de dagen zijn (zie kader onderaan tekst, red.).” Gemiddeld beginnen ieder jaar drie føten aan de tappersopleiding die driekwartjaar duurt. Ze lopen mee op verschillende dagen in de week, leren de technische skills, zoals het verwisselen van fusten, maar ook hoe het overzicht over de bar te houden.
Barverantwoordelijke
Juist dat laatste is erg belangrijk in een bar die puur door studenten wordt gerund. Rijksen: “Als je normaal gesproken in de horeca gaat werken, ben je niet meteen barverantwoordelijke. Hier is dat wel zo. Als je achter de bar staat, ben je ook de baas van de bar.” Tappers moeten dus het overzicht kunnen houden en als er iets misgaat kunnen ingrijpen.
Sociale controle
Wat Het Walhalla onderscheidt van normale kroegen is de grote mate van sociale controle. “Dat is een belangrijk ding voor een studentenbar’, zegt Rijksen. “We zijn hier niet om winst te maken.” De Tappers dragen zorg voor de studenten en medewerkers die wat komen drinken, vooral ook als die iets te diep in het glas kijken. Zanderink: “Ik was hier laatst bijvoorbeeld met een vriend die iets te dronken was van de Intro. Toen kwam een Tapper naar me toe en vroeg mij om hem persoonlijk in de gaten te houden. Ik was vanaf dat moment verantwoordelijk voor hem en zou erop worden aangesproken als hij zich zou misdragen.”
Wijnands herinnert zich een moment waarop hij twee eerstejaars aansprak op hun drinkgedrag. “Ik vond het iets te snel gaan. Ik vroeg ze toen of er iets was, of ze misschien een tentamen terug hadden gekregen.” Dat bleek te kloppen, de ene student had het tentamen gehaald, de ander niet en zat daar erg over in. “Ik stelde hem gerust. Het was de Calculus Midterm, dus die was ook niet zo spannend. Ik zei dat je verdriet wegdrinken niet de oplossing was en dat het beter was om het wat rustiger aan te doen. Toen heeft hij de rest van de avond cola gedronken.”
Alcohol
Om te leren omgaan met lastige alcohol-gerelateerde situaties krijgen alle Tappers een cursus Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA). “Je leert in die cursus bijvoorbeeld om nee te zeggen als mensen dronken zijn”, zegt Rijksen. Wanneer een Tapper besluit om iemand geen alcohol meer te schenken, wordt de dronken persoon ‘ge-IVA’d’. “We letten er dan op dat hij geen bier meer van ons krijgt. Als we hem toch met bier zien, wordt hij de bar uit gezet.” De Tappers hebben dat nooit twee keer bij dezelfde persoon hoeven doen, realiseert Wijnands zich. “Mensen onthouden het ook. Die zeggen dan tegen elkaar: je gaat toch niet nog een keer ge-IVA’d worden, hè.” Ook onderling is er sociale controle.
Met een nieuw campusbreed alcoholbeleid in zicht, gaat Het Walhalla nog een stap verder in de nazorg voor mensen die te veel drinken. “We gaan Confidential Contact Persons (CCP) inschakelen. Als iemand ge-IVA’d is dan laten we het daar niet bij, maar dan plannen we ook een gesprekje bij de CCP in”, zegt Rijksen. “Die vraagt dan hoe het komt dat ze te veel hebben gedronken en of daar een reden achter zit.” Dat is om het eventuele onderliggende probleem aan te pakken en niet alleen in het moment in te grijpen, voegt Zanderink toe.
Het duurt bijna een heel collegejaar om Tapper te worden. In die tijd loopt een føt mee op verschillende dagen in de week. Eens in de zoveel tijd verstoppen medeTappers de bel die naast de bar hangt, waarmee mensen een rondje kunnen bestellen. De aspirant-Tapper moet er dan eerst achter komen dát de bel weg is en vervolgens wie die bel bij zich draagt. Dan volgt een tegenprestatie om de bel terug te winnen. Rijksen: “Ik heb laatst bijvoorbeeld het hele gilde uitgebeeld, mensen achter de bar moesten raden wie ik nadeed. Je kunt ook iemand in het Het Walhalla zetten en dan moet de føt die geblinddoekt gaan zoeken, dat soort dingen.”
Wie de maandenlange training en plagerijen heeft weten te doorstaan, krijgt een Tappersopdracht. In normale tijden bestaat die uit het organiseren van een thema-feest, inclusief promotie en entertainment. In tijden van Corona werd dat feest vervangen door een dag vol losse opdrachten met overkoepelend thema. Voor Beerentemfel was dat thema ‘Bob de Vouwer, Kunnen we het Braken.’ “Ik had zo’n bouwvakkershelm op, met twee bierblikken erin. En ik regelde met een bouwvakker dat ik op zijn graafmachine mocht zitten.” Zanderink moest iets organiseren met het thema ‘Boer Geert en de Queeste naar Achterhoekse Emissierechten’. “Ik had toen een traptrekker met spandoeken geregeld. Ik kreeg de opdracht om daarmee voor het stadhuis te gaan demonstreren.” In die tijden waren de boerenprotesten nog niet zo geëscaleerd, benadrukt hij.
Blouse
Een Tappersopdracht is succesvol als er genoeg mensen naar het feest komen en het daar ook leuk hebben. Ook aankleding en entertainment zijn belangrijk. Aan het eind van het feest wordt dan de polo van het lijf van de føt gescheurd, die krijgt er vervolgens een witte blouse voor terug en is dan officieel Tapper. Daarmee verwerft de student ook meteen privileges die bij het Tappersbestaan horen, al is dat helemaal onderaan de ladder der anciënniteit. Zo mogen alle Tappers uit een zogeheten ‘stiefel’ drinken, een glas in de vorm van een laars. Er zijn echter maar zes van die glazen beschikbaar. Als die allemaal in gebruik zijn dan moet de Tapper met de laagste anciënniteit het glas afstaan.
Maar wat definieert nou een typische Het Walhalla-Tapper? “Studievertraging”, grapt Van den Hoek. Daarna, serieuzer: “Het is een verticale vriendengroep. Ik en Norine schelen zeven jaar.” Het gilde is volgens Rijksen een enorme bron aan informatie. ”Iedereen is oprecht geïnteresseerd in alles met wat de bar te maken heeft. Met zijn allen houden we de bar staande.” Beerentemfel beaamt dat. “We beunen ook zelf, we hebben laatst nog de hele vloer eruit gehaald.”
Het is simpel, zegt Wijnands: “We zijn gewoon een vriendengroep met een groot hart voor Het Walhalla. Dat houdt in dat je het voor iedereen gezellig wil maken, dat iedereen zich prettig voelt. We willen het zelf ook gezellig hebben. Achter de bar staan en onderdeel zijn van het gilde: ik vind het super gaaf.” Maar eigenlijk houden de Tappers helemaal niet van Tappen, geeft Beerentemfel toe. “Ben je net lekker aan het drinken, komen er klanten aan en moet je aan het werk.”
Elke dag anders
De dagen van de week hebben bij Het Walhalla allemaal een eigen kleur, een eigen sfeer en zelfs specifieke drankjes die alleen op die dag te bestellen zijn. Elke Tapper vindt zijn of haar dag de beste dag die er is en geeft traditioneel af op de andere dagen van de week. Aangezien er tijdens het interview geen Tappers van de donderdag aanwezig zijn, wordt er hartelijk gelachen om de giletjes die ze dragen, het feit dat ze elkaar met hun achternaam aanspreken en de kleur van die dag, die “echt geen bloedrood is, maar zuurstokroze”.
Maandag
Kleur: hemelsblauw
Op maandag hangt er een speciaal bord voor het raam. De dag staat in het teken van het ‘kratje van de maandag’. De Tappers kiezen een speciaalbiertje uit dat écht speciaal is, vertelt Rijksen. “Daar gaat één krat van in de koelkast.” De bar zit op maandag dus vaak vol met speciaalbier-fans, zegt Van den Hoek. “Mensen appen van tevoren om te vragen welk bier er is. Om half 5 zit iedereen klaar voor het kratje.” De Tappers zelf drinken op maandag synchroon. Iedereen drinkt hetzelfde bier, de Tapper die het biertje als eerst op heeft mag de volgende kiezen. Wie niet doordrinkt heeft zo een rijtje biertjes klaarstaan.
Dinsdag
Kleur: paradijsmuntgroen
Op dinsdag komen mensen speciaal langs voor de cocktails, vertelt Van den Hoek. “We hebben de standaard cocktails, maar kiezen ook elke maand een speciale uit. We hebben ook een Hawaii-thema die dag, dat is ook het design van onze nieuwe blouse.” Zanderink, die ook op dinsdag tapt, haalt zijn telefoon tevoorschijn. “Kijk, vandaag toevallig het ontwerp afgemaakt.” De Tappers op dinsdag houden erg van likeurtjes maken, en organiseren onderling proeverijen.
Woensdag
Kleur: avondroodoranje / herfstbladgoudoranje
Op woensdag drinken veel mensen meters bier, vertelt Wijnands. “En we hebben het speciale drankje Jup d’Orange. Dat is Jupiler met Bacardi en jus d’orange. Je kan wel vies kijken, maar mensen die van tevoren zo’n gezicht trekken bestellen meestal een tweede als ze het geproefd hebben.” Op woensdag komen ook vaak studenten van Fontys op bezoek.
Donderdag
Kleur: bloedrood / zuurstokroze
Donderdag is voor studenten een uitgaansdag, daarom is het ook in Het Walhalla extra druk, vertelt Van den Hoek. “De Tappers moeten snel door kunnen tappen, het kan dat de tap de hele avond maar door blijft gaan.” De Tappers op donderdag zijn volgens Zanderink extra studentikoos.
Vrijdag
Kleur: herfstbladoranjerood / disco
Vrijdag is de dag van de “blouse uit de broek”, en in tentamenweken is het “joggingbroekvrijdag”, zegt Beerentemfel. “Er komen veel oud-leden en arbeiders (medewerkers, red.) langs op vrijdag. Daar ouwehoer je dan wat mee.” Soms komen er mensen langs die twintig jaar geleden bij Het Walhalla hebben getapt, vertelt Wijnands. “Het is leuk om verhalen van ze te horen. Dan zeggen ze: in Het Walhalla verandert veel, maar eigenlijk verandert er niks.”
Discussie