10 dingen die je gedaan moet hebben in 040
Bucketlist voor nieuwe Eindhovenaren
Behoor je tot de gelukkige eerstejaarsstudenten die een kamer hebben weten te bemachtigen in Eindhoven? En ben je benieuwd wat je nieuwe stad allemaal te bieden heeft? Dan is deze lijst voor jou: van PSV tot DDW, van carnaval tot marathon en van Theo tot Guus. Heb je alle punten afgevinkt, dan mag je jezelf – vinden wij – officieel Eindhovenaar noemen.
De stad Eindhoven vormt het hart van de slimste regio van het land, Brainport, maar dat wist je natuurlijk al. Met circa 240.000 inwoners is ‘Eindje’ de vijfde gemeente van Nederland. Behoor jij als student tot dat slordige kwart miljoen Eindhovenaren, dan bof je. Zeker als je eerstejaars bent, want de kamernood is groter dan ooit.
Eindhoven ontstond in de moerasdelta van vijf riviertjes, waaronder de Dommel, de Gender en de Tongelreep. In 1232 kreeg het stadsrechten. Maar eh, heeft Eindhoven niet pas recent haar honderdjarig bestaan gevierd? Klopt. Maar dan gaat het over het zogenaamde Groot-Eindhoven, in 1920 ontstaan uit een fusie van Eindhoven met de omliggende plaatsen Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel. (Bron: Wikipedia)
Tot zover de cijfers en jaartallen. Laten we kijken welke tien dingen je gedaan of bezocht moet hebben als je in Eindhoven woont:
1. Voetbalwedstrijd PSV
We beginnen met een (pun intended) inkoppertje. PSV is Eindhoven en Eindhoven is PSV. Ofwel: de Philips Sport Vereniging. Laat dat Feijenoord-dekbedovertrek of die Ajax-trainingsbroek dus maar bij je ouders liggen, wanneer je je verhuisdozen inpakt. En scoor zo snel mogelijk tickets voor een wedstrijd van dé Eindhovense club. Het fijne is dat het Philips Stadion tegen het stadscentrum aan ligt, dus na het eindsignaal ben je in no time in een kroeg op Stratumseind om de winst te vieren of het verlies te verwerken.
Alternatieve optie | Vind je de kaartjes te duur of krijg je hoogteziekte op zo’n tribune? Je kunt ook een open training van PSV bezoeken op trainingscomplex De Herdgang. De oefenvelden zijn gelegen bij het Philips de Jongh Park en bij de Philips Fruittuin (incl. pannenkoekenhuis), beide ook een bezoekje waard. Vind je voetbal eigenlijk stom maar wil je toch graag meedoen, koop dan gewoon een shirt, sjaal of sleutelhanger in een van de PSV-fanshops (in het stadion en aan de Markt).
2. GLOW
In de donkerste tijd van het jaar doet Eindhoven zijn bijnaam Lichtstad eer aan: lichtkunstfestival GLOW verandert de stad dan in een fonkelend sprookje. De 2022-editie staat gepland van 12 tot en met 19 november. Tijdens GLOW wandelen grote aantallen bezoekers een route door verschillende stadsdelen om zich te laten betoveren door lichtinstallaties op het snijvlak van kunst, design en technologie. Ook de TU/e-campus maakt regelmatig deel uit van de festivalroute, en vele TU/e-studenten en -medewerkers werken mee aan de lichtkunstwerken. Mooi meegenomen: GLOW is gratis te bezoeken. Zorg dat je erbij bent, dit prachtige evenement is echt een must.
Alternatieve optie | Heb je een hekel aan ‘vage’ kunst en zie je liever meteen wat een lichtobject voorstelt? Dan is de Lichtjesroute misschien een mooi alternatief voor jou. Met de Lichtjesroute herdenkt Eindhoven jaarlijks de bevrijding die voor de stad een einde maakte aan WOII. Op 18 september 1944 verwelkomden de burgers de geallieerden door lichtjes voor de ramen te zetten. Het evenement is een route (twee uur op de fiets) langs Eindhovense straten die zijn versierd met lichtornamenten, die bijvoorbeeld dieren voorstellen, of bekende Eindhovense gebouwen. Ze zijn dit jaar te zien van 18 september tot en met 9 oktober.
3. Koningsdag
De verjaardag van koning Willem-Alexander wordt natuurlijk in het hele land uitbundig gevierd, door zowel ware koningsgezinden als verstokte republikeinen. Maar Eindhoven pakt op 27 april wel héél groot uit. Ga je voor het complete pakket, dan pak je de avond ervoor de Koningsnacht al mee. Vergeet je outfit in oranje en rood-wit-blauw niet. Als je kater het toelaat, schuim je de volgende ochtend de vrijmarkten af, zoals die in het mooie Stadswandelpark. Daar koop je voor een habbekrats unieke snuisterijen om je kamer aan te kleden – hoe heb je ooit kunnen leven zonder een doodenge paspop of een ‘echte’ Rembrandt in kruissteek? Vervolgens is het tijd om – nog altijd uitgedost in dat pijn-aan-je-ogen-knaloranje – een van de vele podia en festivalterreinen in en om het centrum op te zoeken. In Eindhoven ligt het zwaartepunt op dance, bijvoorbeeld bij Royal Dutch op het Stadhuisplein. Dansschoenen aan dus.
Alternatieve optie | Is oranje niet je kleur of vind je Willem-Alexander een sukkel? Gelukkig zijn er in Eindhoven het hele jaar door volop dancefeesten waar je je moves kunt showen.
4. In een dafje rijden
Eindhoven is niet alleen de stad van Philips, maar ook van DAF, ofwel Van Doorne’s Automobiel Fabriek. Wil je de industriële geschiedenis van je nieuwe woonplaats eens tot in al je vezels ervaren, maak dan een tochtje in een heuse ‘truttenschudder’ ofwel DAF 33 – de eerste Nederlandse auto met een automatische transmissie, het zogenaamde ‘pientere pookje’. Over-oudoom Pieter-Jan van ondergetekende maakte tot ver in de jaren tachtig ‘s lands snelwegen onveilig in zijn olijfgroene DAF 33 – met name onveilig omdat hij niet boven de 60 kilometer per uur kwam op de A58 – en jij kunt nu ook nog in zo’n stukje rijdende historie op pad. (dank aan In de Buurt voor de tip)
Alternatieve optie | Heb je je rijbewijs nog niet, dan kun je ook gewoon een bezoek brengen aan het leuke DAF Museum in Eindhoven. En als je toch bezig bent: ook het Philips Museum – gevestigd in het allereerste Philips-fabriekje – is een uitje waard.
5. De marathon lopen
Nee, dit punt op de 2do-lijst vink je niet even op een verloren middag af, maar de moeite waard is het zeker. Ben je een sportief type (of wil je dat worden), overweeg dan zeker om in training te gaan voor de Eindhovense marathon, het grootste sportevenement van de stad. De eerstvolgende editie is al op 9 oktober, maar het is ook leuk om alleen te gaan kijken. Ben je al dusdanig goed getraind dat die 42+ kilometer geen probleem opleveren, dan kun je aanmelden voor het TU/e Running Team, voor de nodige voordeeltjes.
Alternatieve optie | Een hele marathon is geen klein bier. Gelukkig kun je je ook inschrijven voor de halve of kwart marathon, of voor de City Run van 5 kilometer. Vind je hardlopen in het algemeen vreselijk, dan zijn er ook genoeg andere sportieve activiteiten te ondernemen in 040. Fiets bijvoorbeeld een Rondje Eindhoven, ga suppen op de Dommel – dat kan vanaf de TU/e-campus! – of sla een hole in one op de midgetgolfbaan bij Paviljoen Genneper Parken.
6. Groots met een zachte G
In het Philips Stadion wordt niet alleen gevoetbald; het is ook traditioneel de locatie waar Guus Meeuwis in juni zijn ‘Groots met een zachte G’-concerten houdt. Of je nu een geboren of een gloednieuwe import-Brabander bent, daar moet je een keertje bij zijn. Koop een veldkaartje, zodat je kunt dansen en bovendien eens op het heilige gras kunt staan. Haak in en zing mee met klassiekers als Het is een nacht en Brabant, want als er érgens altijd nog licht brandt, is het natuurlijk in gloeilampenstad Eindhoven. Het leuke aan daar zelf ook wonen is trouwens dat je na het afsluitende vuurwerk niet – kedeng kedeng – per spoor naar huis hoeft te reizen, maar gewoon op je fietsje kunt stappen.
Alternatieve optie | Laat jouw muzieksmaak het niet toe om naar een optreden van Guus Meeuwis te gaan, of klinkt elke g uit jouw mond als een keiharde ch? Dan zijn er natuurlijk volop andere concerten te bezoeken in het Eindhovense. Check de agenda van het Muziekgebouw of ga ‘effe naar’ de Effenaar.
7. Architectuur-selfies maken
Van Evoluon tot Blob, van Witte Dame tot Bruine Heer, van Lichttoren tot Klokgebouw en van Vestedatoren tot Trudo Toren: Eindhoven staat vól met industriële monumenten, futuristische hoogbouw en gedurfde landmarks. Wat let je om je volgers op de socials te verblijden met een reeks gelikte selfies tegen de achtergrond van de architecturale hoogtepunten van je nieuwe stad? Studeer je Built Environment, dan kom je natuurlijk al helemaal niet onder dit actiepunt uit.
Alternatieve optie | Heb je een gruwelijke hekel aan het beton waar Eindhoven voor een slordige tachtig procent uit lijkt te bestaan? Dan moet je nog even geduld oefenen tot The Dutch Mountains verrijzen nabij het station: een indrukwekkende dubbele woontoren van hout. Vind je selfies maken gênant of kom je liever überhaupt niet achter je monitor vandaan, maak dan een virtueel wandelingetje door het stationsgebied van de toekomst. Daar staat behalve The Dutch Mountains namelijk nog véél meer moois en hoogs gepland.
8. DDW
Een echte Eindhovenaar zegt nooit Dutch Design Week, want iedereen hier weet waar de afkorting DDW voor staat. Van 22 tot en met 30 oktober zal de stad weer ingenomen worden door een internationaal gezelschap van artsy designtypes voorzien van moeilijke brillen. Want Eindhoven is dan even het mondiale middelpunt van alles wat met design te maken heeft. Het kan al heel bevredigend zijn om in die periode door de stad te wandelen om naar alle designtoeristen en hun fascinerende outfits te loeren, maar bezoek zeker ook enkele van de DDW-exposities, zoals de traditionele Graduation Show van de Design Academy. Ook de TU/e doet mee aan DDW, met de jaarlijkse expo Drivers of Change.
Alternatieve optie | Heb je een hekel aan drukte of valt DDW helaas precies samen met jullie jaarlijkse gezinsvakantie op Ameland? Dan is er ook op andere momenten plenty design te bekijken en/of aan te schaffen in Eindhoven. Bezoek bijvoorbeeld een expositie in de Kazerne, wandel door de showroom van Piet Hein Eek of geef je hebberigheid de overhand in de Urban Shopper op Strijp-S.
9. Carnaval
Misschien woonde je voorheen boven de rivieren of ben je een international uit een carnaval-loos land. Of je komt juist uit Limburg, waar men in plaats van carnaval vastelavond viert. Bereid je dan maar voor, want nu je eenmaal in Lampegat woont, ga je hier natuurlijk ook carnaval vieren. Ten minste één avond. De komende editie is van 18 tot en met 21 februari. Zorg tegen die tijd dus voor een goedgevulde bankrekening en een pekske – creativiteit en originaliteit worden bij de keuze voor die outfit gewaardeerd, maar eigenlijk is alles wat raar is prima. Handig om te onthouden: in Eindhoven luidt de traditionele carnavalsgroet niet alaaf, maar salaai.
Alternatieve optie | Koester je een hartstochtelijke hekel aan carnavalsmuziek? Of heb je nog een polonaise-trauma van toen ome Sjaak zestig keer op je hielen trapte tijdens de extended version van ’s Nachts na tweeën door de Havenzangers? Dan is een gemiddelde studentenstapavond op bijvoorbeeld Stratumseind voor jou misschien al genoeg feest. Maar toch jammer dat er dan zo gek gekeken wordt wanneer je verkleed als Roodkapje of T-Rex komt …
10. Theo Maassen spotten
Hoe zeg je dat je uit Eindhoven komt, zonder te zeggen dat je uit Eindhoven komt? Nou zo: “Ik zag Theo Maassen nog lopen.” Iedereen die met enige regelmaat buiten komt, heeft de Eindhovense cabaretier en acteur wel eens ‘in het wild’ gezien. Houd je ogen dus open als je door de stad wandelt.
Tot twee jaar geleden was er overigens nog een andere opvallende vaste waarde in het Eindhovense straatbeeld: Arnol Kox. Gewapend met scootmobiel en een uiterst doordringend stemgeluid bracht hij hele dagen door in het stadscentrum, waar hij de boodschap van Jezus aan het winkelend publiek bracht. Kox overleed in 2020.
Alternatieve optie | Loop je Theo tot je frustratie steeds mis? Dan kun je natuurlijk ook op een schermpje naar zijn shows, films en series kijken. Geinig is de vierdelige Videoland-serie Woensel West, waarin Maassen als pornoboer schittert naast de Eindhovense rapper Fresku, en waarin ook de stad zelf een hoofdrol speelt. De live voorstellingen van Maassen zijn in Eindhoven natuurlijk altijd onmiddellijk uitverkocht, maar … het komt wel eens voor dat hij een try-out geeft voor TU/e-studenten! Houd daarvoor de agenda van Studium Generale in de gaten.
Bonustip | Struikelstenen
Struikelstenen ofwel Stolpersteine zijn geen typisch Eindhovens fenomeen – je vindt ze in meer dan 1600 Europese steden en dorpen. Maar het is zeker de moeite waard erop te letten. Het zijn kleine herdenkingssteentjes met een messing plaatje. Ze liggen in het plaveisel voor huizen waar joodse mensen hebben gewoond (of ondergedoken hebben gezeten) die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn weggevoerd en vaak ook vermoord. In het messing staat behalve de naam ook in het kort het lot van de slachtoffers gegraveerd. De locaties van de 274 Eindhovense struikelstenen vind je op deze kaart.
Discussie