#Wanderlust of #staycation?

Zomervakantie. Die zalige, altijd te korte periode die in het teken staat van iets anders dan studie of werk. De populairste vakantielanden voor Nederlanders zijn al jaren Frankrijk en Duitsland. In deze verzameling portretten kijken we verder dan die standaard vakanties en vroegen we op de campus: “Heb jij nog bijzondere vakantieplannen?”. #Wanderlust of toch #staycation? Van Mexico tot Pakistan en van danstraining tot poezenoppas: er is diversiteit alom. Misschien doe je nog inspiratie op, mocht je zelf nog niets geboekt hebben.

door
illustratie Marc Weikamp

Liftend naar Noorwegen

Luc Hijne, student Industrial Design, gaat liften naar Noorwegen.

“Ik ga samen met een vriend, Lysander. Ik ben normaal best een control freak en dat wil ik nu compleet loslaten. Me door anderen laten leiden in wat ik echt moet zien. Ik heb al een keer eerder gelift, met twee vrienden door Nederland. We zijn overal gekomen door een beetje brutaal te zijn en gewoon om een lift te vragen.”

“Nu hebben we onze zinnen gezet op Noorwegen. Vooral Oslo lijkt me wel vet. Daar willen we gaan hiken. Bang voor het liften ben ik niet. Wat ik wel een beetje spannend vind, is het wildkamperen en de beren en slangen waarvoor je daar moet uitkijken. Maar dat moet goedkomen als je een beetje logisch nadenkt. Je eten bijvoorbeeld niet in je tent leggen, maar verderop, hoog in een boom hangen.”

Hoe scoor je nou het makkelijkste een lift? “Een duimpje werkt tegenwoordig niet meer, je hebt het meeste succes bij tankstations. Als je een duim opsteekt, moet iemand in enkele seconden beslissen of ie voor je stopt. Bij een tankstation kun je echt een kennismakingsgesprekje hebben. Ik spreek vaak alleenreizende chauffeurs aan. Die hebben de meeste ruimte over in de auto en hebben geen partner bij zich die ze er weer vanaf praat, haha. Ik heb wel ooit, na een lift aangeboden te hebben gekregen, het aanbod afgewezen. Na de kennismaking merkte ik dat twee van de bijrijders zo stoned als een garnaal waren, dat leek me niet zo handig.”

Deze trip is ook meteen een mooie oefening voor september. “Dan wil ik voor een jaar naar Australië. Daar wil ik ook gaan liften.”

Een bruiloft in Mexico

Greta Suslavičiūtė Takens uit Litouwen is coördinator groepslessen bij het Studentensportcentrum. Deze zomer gaan zij en haar man Wilko naar een bruiloft van goede vrienden in Mexico.

“Onze vrienden zijn in Nederland al eens getrouwd, maar willen dit graag in Mexico nog eens overdoen met de familie van de bruid. Wilko was getuige van het huwelijk in Nederland. Het is bijzonder dit nu in Mexico ook weer mee te maken.”

“Het is onze eerste keer in Mexico. Mijn man is gek op het land en ik ben ook heel benieuwd, dus we maken er een langere vakantie van. Als kind droomde ik al van Mexico omdat in Litouwen op tv veel ‘telenovelas’ (een soort soaps uit Latijns-Amerika, red.) zoals ‘Gata Salvaje’ te zien waren. Gaaf om dat land nu in het echt te zien.”

“Eerst gaan we naar de bruiloft in Morelia en daarna naar Cancun en Playa del Carmen. Een goede vriend gaat ook mee, onze eigen Joey (refererend aan Friends, red.) zoals we hem gekscherend noemen. Maar eigenlijk heet ie Paul.”

Dat geeft wel een bijzondere dynamiek: “Wilko wil vooral veel dingen bekijken, Paul houdt meer van het strand en het zwembad, en ik zit er precies tussenin. Er is geen sprake van het spreekwoordelijke vijfde wiel aan de wagen bij ons. Ik kan nu makkelijk de ene dag lekker op het strand liggen en de andere keer op excursie: er is altijd wel iemand die mee wil. Aan het eind van de vakantie hebben Wilko en ik nog een week alleen in Tulum, ook fijn!”


Op weg naar de Himalaya in Pakistan

Student Electrical Engineering Gergő Sütő zal deze zomer een bezoek brengen aan Pakistan.

Het is niet het eerste land waar je aan denkt voor een vakantiebestemming. “Een van mijn beste vrienden in Eindhoven, Danish, komt uit Pakistan. Ik heb hem hier in mijn eerste jaar ontmoet, hij was mijn klasgenoot. Hij nodigde me uit om hem en zijn familie in Pakistan te bezoeken. Ik dacht: ‘waarom niet?’.”

“Zijn land raakt de Himalaya in het noorden en we zullen dat gebied ook bezoeken. Hij is ook nog nooit in de Himalaya geweest, dus het zal voor ons beiden nieuw en spannend zijn. Ik kijk ook uit naar de Pakistaanse keuken. Ik heb gehoord dat ze daar echt goed eten hebben.”

Met een reis naar India vorig jaar geniet Sütő vaker de niet-zo-gewone bestemmingen. “Ik hou echt van bergen. Hier in Nederland heb je er geen en in mijn thuisland Hongarije vind je er ook niet zoveel. Ik ben geïnteresseerd in de sfeer rond de Himalaya. De bergen in Europa bevinden zich in gebieden waar mensen relatief dichtbij wonen. Het gebied rond de Himalaya is echt verlaten. Ik ben benieuwd hoe dat zal aanvoelen. De weg naar de Himalaya zal ook interessant zijn: die kwam voor in een van die tv-series over de gevaarlijkste wegen in de wereld. Maar ik ben niet vies van een beetje avontuur”, glimlacht Sütő.

Mountainbiken van Oostenrijk naar Italië

Student Technische Natuurkunde Joep van den Eijnden gaat in de zomer samen met een vriend, Dirk van Leuken, een bijzondere mountainbikewedstrijd rijden.

De BIKE Transalp gaat van Oostenrijk naar Italië. “Elke dag fietsen we tussen de zestig en honderdtwintig kilometer met de mooiste uitzichten. In totaal is het zo’n vijfhonderd kilometer fietsen waarvan achttienduizend meter klimmen.”

“Sinds ik begon met mountainbiken in 2013, keek ik op naar de mensen die deze wedstrijd reden. Nu ik er de leeftijd en het niveau voor heb, ga ik er ook voor. Ik train vijf tot zes keer per week. Hier in Eindhoven op de racefiets en thuis bij mijn ouders op de mountainbike. Zij wonen in Zuid-Limburg, dus daar ga ik graag heen voor wat heuvels die hier in Eindhoven helaas ontbreken.”

“Hoe ik naar Oostenrijk reis, weet ik nog niet precies, maar mijn eigen fiets gaat in ieder geval mee. Daar ben ik wel aan gehecht.” Wat er zo vet is aan mountainbiken? “Het technische gedeelte is interessant als een pad moeilijk wordt. Maar het actief buiten bezig zijn, geeft me vooral een gevoel van vrijheid.”


’Catsitting’ voor je zus

Student Industrial Design Jurrien Brondijk gaat deze zomer op katten passen.

Catsitting’ is echt een fenomeen. Er zijn mensen die dit professioneel doen en de hele wereld over reizen om op andermans katten te passen. Dat is bij Brondijk niet het geval, al heeft hij wel al eerder opgepast: “Ik heb eerder bij mensen thuis een kamer gehuurd en als zij op vakantie waren, zorgde ik ook voor de katten. Het is dus niet nieuw.”

“Deze keer pas ik op Karel en Boudewijn, de katten van mijn zus. Als zij op vakantie gaat, blijf ik twee weken in haar huis. Ik geef ze eten, verschoon de kattenbak en heb ondertussen een heel huis voor mezelf, niet slecht. En ik doe het uit liefde voor mijn zus natuurlijk”, lacht Brondijk.

De twee kattenbroeders van ongeveer anderhalf jaar oud hebben nog wel enig toezicht nodig. “De ene eet altijd de ander zijn eten op, dus daar moet iemand wel op letten. Maar als de katten hun maaltijd hebben gehad, kan ik ook gewoon leuke dingen doen.”

Lessen voor je rijbewijs

Dat je de lange vrije zomerperiode ook voor andere doeleinden kunt inzetten, bewijst Romy Kedem.

Ze is vanuit India naar Eindhoven gekomen voor de bachelor Chemical Engineering & Chemistry. Haar twee broers studeren ook in Nederland en om die wat gemakkelijker te kunnen zien, leek het haar wel handig om haar rijbewijs te halen nu er toch zeeën van tijd zijn. “De zomer is hier ideaal voor. Ik heb geen examens en veel vrije tijd, dus dat is een goed moment. Ik heb een intake gedaan en kan meteen twee tot drie keer per week komen lessen. Dan gaat het snel”, denkt Kedem.

Dat ze nog geen Nederlands spreekt, houdt haar niet tegen. “Er zijn ook rijscholen met Engelssprekende instructeurs en het theorie-examen kun je ook in het Engels maken.”

Rijlessen en het examen zijn behoorlijk duur in Nederland. Maar ook daar heeft Kedem goed naar gekeken: “Ik heb alle rijscholen in de buurt vergeleken en heb de beste prijs-kwaliteitverhouding gevonden. Maar het blijft best duur. Daarom werk ik nu ook veel bij mijn bijbaantje om een beetje extra geld te verdienen. Als ik mijn rijbewijs heb gehaald, wil ik een tweedehands auto kopen.”


Dansend de zomervakantie door

Greta Suslavičiūtė’s collega Esther Smit brengt de zomervakantie dansend door. Samen met haar vriend Sjaak traint ze drie keer per week.

“We dansen ballroom; zowel standaard als Latin. Standaard heeft een vastere houding, Latin is meer open en de dame draagt daarvoor een kortere jurk. In de zomer dansen we geen wedstrijden, dus dat is het perfecte moment om technisch naar een hoger niveau te komen. Er is dan tijd om de choreo wat aan te passen en bewegingen mooier af te maken. Vanaf september zijn er weer wedstrijden, zowel regionaal als nationaal. We hopen het komende seizoen aan de top van onze huidige klasse te dansen zodat we door kunnen naar de volgende klasse.”

“Natuurlijk is het gaaf om uiteindelijk in de hoofdklasse te dansen, maar we zijn vooral op zoek naar een nog betere connectie met elkaar, zodat we het publiek echt meenemen in onze dans. Daar hoort een bepaald technisch niveau bij en daar trainen we hard voor. Dans is echt een manier om je emoties te uiten en omdat we dat samen doen, ontstaat er een connectie. Ik denk dat we door het intensieve dansen ook een sterkere relatie hebben gekregen.”

 

Bevrijdingsfestival organiseren

Chris Swinkels, student Technische Bedrijfskunde, stort zich deze zomer op het organiseren van Liberation 040: een Eindhovens bevrijdingsfestival dat vorig jaar voor het eerst gehouden werd.

Swinkels zit in de commissie en zal de hele zomer bezig zijn met de organisatie. “Ik vind het helemaal niet erg om nu niet op vakantie te gaan. We hebben een superleuke groep waarmee we dit organiseren. En ik kan alsnog gewoon dagjes weg tussendoor.”

Vijfenzeventig jaar geleden, op 18 september, werd Eindhoven bevrijd. In die week zijn er allerlei activiteiten om hierbij stil te staan. Op het gelijknamige plein vindt op zaterdag 21 september Liberation 040 plaats.

“Het festival is gratis toegankelijk en bedoeld voor alle leeftijden. Er is niet alleen muziek, maar ook een stukje educatie. Om 19.44 uur (refererend aan het bevrijdingsjaar) is er een minuut stilte. Daarvoor staat het festival in het teken van herdenken, onder andere middels speeddates met veteranen. Erna is er ruimte tot het vieren van de vrijheid.”

Momenteel is Swinkels vooral bezig met het aanvragen van subsidies en het benaderen van bedrijven voor sponsoring. Maar in de zomer moet er ook veel geregeld worden voor de uitvoering, zoals het contact met leveranciers, regelen van artiesten, podia, bars en toiletten. “Ik vind het heel leuk om hiermee bezig te zijn. Ik heb al eerder een bestuursfunctie gehad bij het Eindhovens Studenten Corps, maar dit is meer maatschappelijk: je werkt veel breder dan alleen voor studenten.”


Wat je ook gaat doen de komende weken: Cursor wenst je een fijne zomer!

Deel dit artikel