Deze vrouw deed tien gebouwen in tien jaar tijd

“De TU/e is van mijn moeder”, zeggen de kinderen van Veronique Marks tegen vrienden. Maar vanaf eind januari zullen ze die grap niet meer maken, want de directeur Huisvesting stopt dan met haar baan aan de universiteit. In bijna tien jaar zijn onder haar bewind tien gebouwen op de campus neergezet. Ze schoof met miljoenen euro’s, maar bestelde ook belangrijke kleine dingen als de gele picknickbanken. Niet alles wat ze wilde is gelukt, maar een trots gevoel overheerst. “De TU/e-campus is nu misschien wel de mooiste van Nederland.”

Voor we praten over wat ze hier bereikt heeft, willen we weten waarom ze weggaat. “Het is time to move on. Ik ben heel trots op wat ik hier bereikt heb en dat gevoel wil ik vasthouden. Ik wil niet zuur worden. Ik heb nog geen idee waar ik terechtkom, maar weet wel dat ik beter pas in een maatschappelijke instelling dan in een puur commerciële.”

Toen ze kwam, trof ze een dienst die heel goed was in beheer en onderhoud. “Maar dan ook héél goed. Want het is knap om liften aan het werk te houden die vijftig jaar oud zijn.” Ze doelt op Potentiaal, waar Electrical Engineering nog gehuisvest was, en het Hoofdgebouw. Verder was Dienst Huisvesting wel bezig met het bestemmingsplan en masterplan, maar in een relatief afwachtende houding. “Tot ze opdrachten van het CvB konden uitvoeren.”

Maar binnen korte tijd zijn de onderdelen van die liften niet meer te krijgen, besefte ze in 2009. Dus moest ze investeren in nieuwe liften en verwarming en toiletten. Zeventig procent van wat ze aantrof, was vér over de datum van vervangen. En de vervanging was ook nog niet gepland, want ‘er komt toch een renovatie’.

Zeventig procent van wat ik aantrof, was vér over de datum van vervangen

Veronique Marks
Directeur Huisvesting

Ze kwam als afdelingshoofd projectmanagement en plaatsvervangend directeur van de Rijksgebouwendienst waar ze met negenhonderd projecten en 600 miljoen euro te dealen had gehad. “Een heel interessante baan waar ik twee crises het hoofd moest bieden; de Schipholbrand en de economische crisis van 2008.” Het was een baan geworden waarin ze vooral samenwerkte met mensen met een politiek gevoelige agenda en waarvoor ze dagelijks met de trein naar Den Haag moest. “Toen ik de vacature zag voor directeur Huisvesting van de TU/e, waar ik me weer meer met de inhoud kon bezighouden, en waar ik op de fiets naartoe kon, leek me dat een goede keuze.”

Vastgoedplan 2020

Haar opdracht was het vastgoedplan 2020 realiseren, met daarin vier projecten en de Groene Loper. “Ik volgde Piet van Happen op, die projectmanager van het renoveren van de W-hal tot MetaForum werd. Ector Hoogstad Architecten was al bezig met het ontwerp en de discussie over erfgoed was al geweest. Voor Flux was al een programma van eisen bedacht."

Ze begon ‘heel bleu’ aan haar totaalvisie met een workshop samen met Bouwkunde. Er ontstond een masterplan, met aandacht voor parkeren, wonen, een gebouw voor DIFFER, scheiding van compacte campus en randgebieden. Een kwaliteitscommissie met hoogleraren uit eigen huis - vanuit de faculteit Bouwkunde - en een landschapsarchitectenbureau werd samengesteld.

Gebouw van 80 miljoen

Er waren veel ballen in de lucht te houden voor Marks. “Binnen een maand kreeg ik te horen dat voor Flux wel 80 miljoen nodig was, in plaats van de geplande 39. Het College van Bestuur zei: 'Roei het maar terug'. Ik ging met de decanen praten. Electrical Engineering toonde begrip, maar Technische Natuurkunde zei: ‘Dat is ons probleem niet, wij zijn het fundament der wetenschappen, het CvB moet maar voor een gebouw zorgen’. Ik heb toen inzichtelijk gemaakt wat je met 39 miljoen kunt doen: welke labs, praktijkruimtes, kantoren en onderwijszalen je kunt maken. We kwamen een heel eind, er zou alleen één groot lab te kort zijn. Maar erger: bij de presentatie van mogelijke flexplekken zag ik de rector en vervolgens de beide decanen de hakken in het zand zetten. ‘Flexplekken, dat gaan we niet doen. Marks, je hebt een probleem, los het maar op.’”

Ze kreeg het uiteindelijk voor elkaar. Een jaar later was het compromis gevonden: nieuwbouw EE en TN voor vijftig miljoen. “Met dertig miljoen minder dan eerst gedacht lukte het omdat we een meevaller vonden in de aanbesteding van MetaForum.”

Ik kreeg te horen: 'Marks, je hebt een probleem, los het maar op’

Veronique Marks
Directeur Huisvesting

Heel grote opluchting voelde ze toen in 2012 de eerste opening academisch jaar-borrel in MetaForum werd gehouden. “Dit is wat we nodig hadden”, hoorde ze hoogleraren zeggen. “Zij hadden al jaren in zo’n oude meuk gezeten, dat ze dat niet eens meer door hadden. Tot ze MetaForum zagen.”

 

Groene Loper

Architect Marks, afgestudeerd in 1987 in Delft, zag pas toen ze een groenanalyse liet maken voor de Groene Loper, wat voor prachtige bomen op de campus staan. “De aanleg van de Groene Loper heeft heel veel goeds gedaan voor de TU/e. Studenten gaan nu buiten zitten, mensen lopen meer buiten dan door loopbruggen, de verblijfskwaliteit is enorm verbeterd.”

De Groene Loper was eerder af dan gepland. “Ik heb het naar voren gehaald. Het zou als Project 5 gebeuren, na de Gemini-renovatie pas, maar bij het ontwikkelen van de hal van MF zag ik dat we die markthal niet konden laten uitkomen op een parkeerterrein aan de ene kant bij Ceres, en een parkeerterrein aan de andere kant bij de vijver - die er toen nog niet was.”

Ze is heel blij met de huidige situatie. “Zelfs mijn zoon, die in Nijmegen studeert, zegt dat het zo fijn is dat je hier níet door een bus wordt overreden als je buitenkomt. Dat je op een bankje kunt gaan zitten of even kunt wandelen. Dat valt hem op.”

Het is zo fijn dat je hier níet door een bus wordt overreden als je buitenkomt

Stefan Driessen
zoon Veronique Marks

Mooie resultaten, maar ze kwamen niet zonder slag of stoot. De periode dat het Hoofdgebouw leeg moest, gaf veel onrust, het kwam tegelijk met de verhuizing naar Flux. “Er waren zes faculteiten en vier diensten in beweging. Driekwart van de uni moesten we verplaatsen en iedereen moest inschikken. Ja, daar heb ik wel wakker van gelegen. Organisatorisch was het een enorme klus.”

Wat ze niet bereikt heeft, tot haar spijt, is integraal beheer van de onderwijszalen. “Ik vind het jammer dat het nog niet in kannen en kruiken is dat de ondersteuning van de onderwijszalen die via Book my space gebruikt worden, centraal geregeld is. Dat had ik graag gezien vóór mijn vertrek.”

De tien van Marks

De tien projecten die gebouwd of gerenoveerd zijn terwijl Veronique Marks directeur was van Dienst Huisvesting: MetaForum, Ceres, Flux, windtunnel Ventur, Matrix, Atlas, Catalyst, DIFFER en de woontorens Luna en Aurora.

1: Van W-hal naar MetaForum

De oude W-hal is omgevormd tot MetaForum, het hart van de TU/e-campus, met daarin onder andere de bibliotheek en de faculteit Wiskunde & Informatica.

2: Van ketelhuis naar Ceres

Het oude ketelhuis werd omgebouwd tot het onderkomen van het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS).

3: Flux brengt TN en EE samen

De faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering verlieten hun eigen panden (respectievelijk N-laag en Potentiaal) om samen te gaan in het nieuwe gebouw Flux.

4: Windtunnel Ventur

Aan de zuidoostkant van de campus verrees voor de faculteit Bouwkunde een atmosferische grenslaagtunnel.

5: Matrix voor studententeams

In november 2018 opende Matrix zijn deuren voor het Equipment and Prototype Center dat voorheen in het TNO-gebouw zat, en TU/e innovation Space waar ondernemende studenten een plek vinden.

6: Van Hoofdgebouw naar Atlas

Vier jaar is er over gedaan om het Hoofdgebouw te renoveren tot Atlas, het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld. 

7: Catalyst voor technostarters

Bedrijvencentrum Catalyst biedt ruimte aan 30 tot 35 technostarters. Het is sinds april 2012 in gebruik.

8: Ruimte voor DIFFER

De verhuizing van onderzoeksinstituut DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) vanuit het landgoed Rijnhuizen in Nieuwegein naar de TU/e-campus gebeurde in het voorjaar van 2015.

9: Leven in Luna

In augustus van 2015 trokken de eerste bewoners in Luna, het voormalige onderkomen van Electrical Engineering, dat in minder dan een jaar is omgebouwd tot een woontoren met 441 units.

10: Nieuwbouw Aurora

Driehonderd gemeubileerde studentenwoningen worden sinds de zomer van 2016 verhuurd door Woonbedrijf Vestide in de nieuwbouw Aurora.


 

Afscheid in Atlas

Het afscheid van Veronique Marks is op vrijdag 25 januari in Atlas.

Deel dit artikel