door

Nurdles

02/12/2020

Ik zie mezelf graag als iemand die probeert duurzaam te leven. Er zijn echter een paar dingen waarover ik me nog steeds erg tegenstrijdig voel, zoals de verwarming in ons huis (ik heb het echt altijd koud) en de auto die me op plaatsen brengt waar geen goed openbaar vervoer is. Maar iets waarover ik me écht schuldig kan voelen, is plastic.

Plastic kan geweldig zijn. Het stelt ons in staat komkommers te bewaren, koekjes vers te houden (ja, mijn prioriteiten zijn goed) of, nog belangrijker, medische materialen te verpakken. Aan de andere kant heb ik het gevoel dat plastic het kwaad zelf is. Het verdwijnt nooit, het vervuilt onze oceanen en onze natuur en kan heel slecht zijn voor onze gezondheid (er zijn talloze video's over het effect van plastic in onze kleding op onze longontwikkeling). Dus waarom blijven we plastic gebruiken?

Ik dacht altijd dat de schuld bij de consument lag, want we blijven plastic producten kopen, ook al kennen we de effecten van plastic. Om iets aan plastic vervuiling te doen, deed ik ongeveer anderhalf jaar geleden mee aan een strandopruiming door Stichting De Noordzee op Schiermonnikoog. We vonden veel resten van visnetten, plastic flessen, ballonnen en nurdles.

Nou ja, toen wist ik niet dat de kleine plastic balletjes 'nurdles' worden genoemd. Dus laat me kort uitleggen wat dit zijn. Nurdles zijn grondstoffen voor plastic; het zijn kleine plastic balletjes die worden gebruikt om onze plastic producten van te maken. Omdat ze echter zo extreem klein zijn, lekken ze. Plastics worden dus niet alleen na consumptie weggegooid, ze bereiken vaak niet eens de plek waar ze de plastic producten worden die wij kopen.

Dit is dus geen consumentenprobleem, dit is een industrieel of misschien zelfs een maatschappelijk probleem - wat volgens mij het geval is bij veel van de duurzaamheidskwesties waarmee we momenteel worden geconfronteerd. Hoewel de industrie al een aantal mooie maatregelen heeft genomen, denk ik dat wij (als studenten) wel kunnen helpen bij de verandering naar een betere toekomst.

Studententeam Nurdle Soup werkt aan de ontwikkeling van een tel-mechanisme om gegevens over dit industriële probleem te verkrijgen. Zo hopen ze de lekkage uit de industrie te kunnen detecteren en voorkomen. De leden zijn nu bezig met verschillende prototypes, die de nurdles kunnen monitoren in de Nederlandse wateren. Aan de hand van data kunnen ze de concentratie en de oorsprong van de nurdles ontdekken. Dit levert nuttige informatie op, wat het Nurdle Soup-team kan helpen om stakeholders te informeren. (P.S. Ze zijn momenteel op zoek naar mensen om het technische team te versterken)

Zoals veel van de studententeams van innovation Space geeft dit me hoop. Voor veel van onze duurzaamheidsuitdagingen zijn er praktische oplossingen. In de tussentijd zal ik blijven proberen om mijn plasticverbruik te verminderen en zwerfplastic in mijn buurt op te halen.

Deel dit artikel