Je goed voelen
“Hoe gaat het met je?” “Goed”, hoor ik mezelf zeggen(*). Gevolgd door een lijstje van dingen die eigenlijk helemaal niet zo goed gaan: onzekerheid over wat ik ga doen zodra ik mijn master afrond; gemis van mijn vrienden en collega’s; en enorme moeite met plezier vinden om iedere dag achter mijn laptop te gaan zitten, voor de hele dag. Dit zijn alleen dingen die ik helaas niet echt onder controle heb, dus ben ik gaan focussen op dat waar ik wel invloed op heb.
Het eerste is naar buiten gaan. Ik ga sinds kort iedere ochtend een klein stukje wandelen voordat ik aan het werk ga en het is echt heel erg fijn. De natuur ingaan is enorm belangrijk voor je gesteldheid. Doordat we zoveel thuis werken, kan het makkelijk voorkomen dat je snel een dag helemaal niet buiten komt. Zeker nu het weer warmer wordt, kan je wat van je activiteiten naar buiten verplaatsen. Zo doe ik samen met een vriendin work-outs van MadFit op de Goffert (Nijmegen, red.). Maar misschien kan je gaan skeeleren, of in het park een boek lezen?
Verder probeer ik creatieve dingen te doen. Dingen waarbij ik de aandacht kan richten op wat ik aan het maken ben. Zelf ga ik graag aan de slag in de keuken, met het bakken van cakes of het proberen van nieuwe recepten, een hobby waarmee ik familieleden erg gelukkig maak. Je zou ook een muziekinstrument kunnen gaan spelen, sieraden maken, of een prototype maken voor het idee dat je hebt.
Als laatste ben ik ook advies van buiten aan het zoeken, zo ik ben erg fan van de Deliciously Ella podcasts. Ook vanuit de universiteit wordt er veel georganiseerd. Zo was ik twee weken geleden bij een evenement vanuit de faculteit IE&IS, waarbij motivatie en stress uitgebreid besproken werden. Verder is het volgende week de Vitality week (wie gaat er ijszwemmen?) en komt er een podcast aan vanuit innovation Space over well-being.
Dit zijn natuurlijk allemaal kleine dingen, maar ze helpen mij er wel bij dat ondanks de dingen die niet zo goed gaan, ik mezelf nog steeds best wel goed voel. En wanneer me weer wordt gevraagd hoe het gaat, zal ik misschien vaker zeggen “wel oké”, gevolgd door dit lijstje van dingen die wel goed gaan.
*Natuurlijk, als het echt niet goed met je gaat, zoek daarvoor dan hulp. Praat met je studieadviseur, studentpsycholoog, je huisarts, of zoek iemand anders om mee te praten.
Discussie