door

UR | Strategisch denken

10/03/2022

Is informatie onvindbaar op de TU/e-site, of is onderzoeksapparatuur niet beschikbaar? Loopt de samenwerking in je projectgroep weer niet? Mis je vakken die relevant zijn voor de maatschappij? Zie je problemen of kansen, maar ziet de TU/e die nog niet? Hoe maak je dat duidelijk? Dat zou via de medezeggenschap kunnen, als je daar een zetel bekleedt. Heb je die niet, dan biedt het CvB de helpende hand, want ze nodigen je uit voor een strategisch gesprek.

Maar wat is een strategisch gesprek? Hoe vind je de juiste woorden voor het omschrijven van jouw ergernis, zodat het een onderwerp wordt waar het College van Bestuur naar wil luisteren en misschien wel iets aan wil doen?

De taak van bestuurders is problemen oplossen of kansen creëren; dat betekent vooruitkijken en de universiteit of faculteit de toekomst in leiden. Daar zijn zij voor aangesteld, daar hebben zij het vertrouwen voor gekregen. Zij moeten ook beoordelen of die problemen en kansen wel de moeite van het oppakken waard zijn. Doordenken van plannen en kijken waar voor beslissingen het draagvlak zit. Het is vaak een politiek spel; waar zit de macht, welke allianties zijn er nodig om dingen vooruit te brengen? Een spel waar menig ingenieur zich verre van houdt. Uiteindelijk geldt: de medewerker wikt, de bestuurder beschikt.

Een goed bestuur luistert naar de medewerkers. Het zorgt dat het geen blinde vlekken heeft. Hoe verder het bestuur van de werkvloer afstaat, hoe groter de kans op blinde vlekken. Het zorgvuldig luisteren naar alle geluiden binnen je organisatie is dan extra belangrijk. Dit deed het bestuur al met de Strategy 2030, en ook nu doen ze het weer. Om te polsen of we niets over het hoofd zien bij het bepalen van onze strategie, organiseert het CvB strategische ronde-tafel-discussies. Medewerkers worden uitgenodigd deel te nemen, maar hoe bereid je je voor op zo’n discussie?

Ze lijken precies op de overleggen die de universiteitsraad houdt met het bestuur. De afgelopen twee jaar heeft de raad zich meer gericht op strategisch denken. Of zoals de raad het noemt: vooruitkijken en focussen op de dingen die er echt toe doen. Dat helpt ons om overtuigend blinde vlekken van het bestuur aan te pakken en daar hebben we al wat successen mee geboekt. Het betekent ook keuzes maken en dat is best lastig.

Strategisch denken kan verworden tot luchtfietserij. Doelen klinken dan mooi en aardig, maar in de praktijk komt er weinig van terecht. Want hoe weet je nu wat belangrijk is en wat ertoe doet in de toekomst? Als ingenieurs weten we maar al te goed dat de duivel in de details schuilt. Aan de andere kant, als we verder willen kijken, hoe zorgen we dan dat we niet vast blijven zitten in alle huidige onoverkomelijkheden? Een meer tactische of operationele blik kan ook de strategische beslissingen versterken. Al was het maar omdat de strategische ideeën daarmee praktisch uitvoerbaarder worden en kunnen aarden. Diversiteit in denken en werken versterkt het resultaat.

We moedigen je aan om aan de strategische ronde-tafel-discussies deel te nemen. Als TU/e-gemeenschap willen we vooruit en er valt nog veel te verbeteren. Jij hebt vast ook een lijstje met verbeteringen. Een tip: bereid je goed voor. Welke impact heeft het aanpakken van het probleem dat jij hebt gesignaleerd? Welke kansen biedt het de TU/e? Focus op het proces en niet op alle inhoudelijke details. Schrijf bijvoorbeeld een klein krantenartikel waarin je kernachtig de verwachte effecten van jouw oplossing weergeeft. Daarmee vergroot je je invloed en help je het bestuur en de hele TU/e verder.

Op ons intranet kun je je aanmelden voor het bijwonen van zo’n bijeenkomst.

Deel dit artikel