Foto | Shutterstock
door

UR | Nevenactiviteiten verplicht

17/05/2019

Steeds meer bedrijven doen een intelligentietest, nog voordat je op gesprek wordt gevraagd. Je cijfers worden mede daardoor minder belangrijk bij je sollicitatie. En beginnen wij als studenten niet steeds meer op elkaar te lijken? We studeren sneller, lopen stage bij een degelijk bedrijf en eindigen zo met nagenoeg hetzelfde papiertje. Hoe onderscheid je je nog van de rest?

Uit onderzoek blijkt dat het bedrijfsleven het vooral belangrijk vindt dat je tijdens je studie relevante nevenactiviteiten hebt gedaan. Met alleen studeren red je het niet meer. Uit de gebruikersdata van onlinenetwerk Magnet.me blijkt dat er een duidelijke correlatie is tussen het aantal uur dat een student heeft besteed aan nevenactiviteiten en het aantal keer dat hij of zij werd benaderd. Baanzoekers die 1.000 tot 1.500 uur besteed hebben aan nevenactiviteiten, worden 32 procent vaker benaderd dan degenen die 0 tot 100 uur aan nevenactiviteiten op de teller hebben staan. Voor wie er meer dan 3.000 uur aan besteedt is dat zelfs 52 procent.

Met het doen van extra-curriculaire activiteiten zoals een bestuursjaar, vrijwilligerswerk of deelname aan een studententeam, laat je zien dat je vaardigheden beheerst zoals leidinggeven en dat je met verantwoordelijkheid kan omgaan. Het toont ook dat je kan samenwerken, waarvoor bepaalde sociale skills nodig zijn. Allemaal vaardigheden die je niet oppikt als je braaf in de collegebanken zit.

Toch loopt het aantal uur dat we besteden aan nevenactiviteiten drastisch omlaag. Studenten die in 2005 begonnen met studeren, besteedden gemiddeld nog 601 uur aan activiteiten naast hun studie. Dat zijn aanzienlijk meer uren dan studenten die in 2013 begonnen met studeren en nu hun studie afronden. Zij besteden er gemiddeld nog slechts 201 uur aan. Een terugval dus van 67 procent, die je gerust schokkend mag noemen. Steeds meer studenten kiezen er zelfs voor om helemaal geen nevenactiviteiten meer te volgen.

Wat is daar de reden van? Onze generatie studenten krijgt er minder de tijd voor. Waar vroeger niet gek werd opgekeken van studenten die tien jaar over hun studie deden, geldt voor onze generatie: nominaal = normaal. We ervaren een enorme werkdruk om alles goed en snel te doorlopen. Het afschaffen van de basisbeurs en het invoeren van het leenstelsel helpt daar niet echt bij mee, want langer studeren betekent nu een hogere studieschuld. Ook de invoering van de numerus fixus voor bepaalde opleidingen draagt bij aan de stress die onze eerstejaars ervaren. Stoppen voor 1 februari om de studie het jaar erop nog eens te proberen, kan bijvoorbeeld niet meer.

Maar er loopt op onze campus ook een grote groep studenten rond die het belang niet ziet van extra-curriculaire activiteiten. Wie niet in contact komt met studententeams of met een van onze vele verenigingen loopt de kans überhaupt geen weet te hebben van de mogelijkheden om jezelf ook buiten je studie om te ontwikkelen.

Dus moet er meer waardering komen voor het ondernemen van activiteiten naast je studie. Het doen van extra-curriculaire activiteiten is belangrijker dan ooit om een kans te maken op de banenmarkt, waar je je straks moet kunnen onderscheiden van de rest. Het is cruciaal dat de studenten de meerwaarde van nevenactiviteiten gaan inzien. Moeten nevenactiviteiten niet gewoon een verplicht onderdeel worden voor de TU/e-student?

Deel dit artikel