door

Het belang van luisterplicht

31/03/2025

Ik sta samen met fractiegenoot Gabriël in Atlas met onze zogenaamde ‘complain train’. Dit is een treinvormig bord waar studenten een klacht of verbeterpunt voor de universiteit kunnen ophangen. Allebei proberen we studenten aan te spreken met de vraag: “Heb jij misschien nog iets te klagen?” Bij veel studenten merk je dat ze liever niet aangesproken worden, maar een aantal studenten begint nieuwsgierig te kijken en toont interesse in de vraag.

Als ik eenmaal aan de praat raak met studenten komt er altijd wel iets boven waarvan ze denken: “Ja, dat kan inderdaad beter”. Veelal heeft dit te maken met de hoge kantineprijzen of de openingstijden van gebouwen, maar af en toe zitten er ook punten bij waar ik zelf nog nooit eerder over nagedacht heb, en dat is nou juist zo waardevol!

Als studentlid van de universiteitsraad probeer ik zo goed mogelijk het perspectief van alle studenten te representeren bij het bespreken van de plannen van het College van Bestuur. In totaal zijn we met negen studenten met allemaal onze eigen achtergrond waardoor we een grote groep studenten vertegenwoordigen. We kunnen echter nooit de belangen van alle (bijna) 14.000 studenten op de TU/e vertegenwoordigen.

Successen

Ook al doen we nog zo hard ons best om te bedenken wat studenten zouden willen, we moeten niet gaan invullen voor anderen hoe zij bepaalde zaken ervaren of tegen welke problemen zij aanlopen. Dat kunnen we enkel achterhalen door met studenten in gesprek te gaan, en door te luisteren naar hun ervaringen.

Nu zal je misschien denken dat een individuele mening of klacht niet het verschil maakt, maar dat is niet waar. Zo heeft onze studentenfractie Groep-één na input van studenten, bijvoorbeeld geregeld dat er gratis menstruatieproducten af te halen zijn bij elke receptie op de campus en dat er een pilot is gestart met vertrouwenspersonen speciaal voor studententeams.

Zeker op een universiteit, waar studenten een cruciaal onderdeel van de organisatie zijn, is het belangrijk dat een breed spectrum aan meningen en perspectieven van de studenten wordt meegenomen. Er ligt dan ook een belangrijke taak bij mij en de andere leden van de universiteitsraad. Maar onder andere ook bij docenten, beleidsmedewerkers en het College van Bestuur, om te valideren dat we daadwerkelijk de studentengemeenschap vertegenwoordigen.

Positieve feedback

Het lijkt misschien alsof dit allemaal alleen maar om negatieve feedback en verbeterpunten draait, maar tijdens een complain train probeer ik juist ook regelmatig te vragen wat mensen wél goed vinden. Positieve feedback is niet alleen een goede stimulans, het zorgt er ook voor dat goede dingen niet zomaar verdwijnen. Het zou natuurlijk doodzonde zijn als deze verdwijnen simpelweg omdat het idee leeft dat ze niet gewaardeerd worden.

Het is echter wel essentieel dat studenten hun inzichten delen. Of ze dat nu doen door het invullen van vakevaluaties, door met studenten van de universiteitsraad te praten, door hun mening te geven tijdens de complain train of een inputsessie, of op een andere manier, dat maakt niet uit. Elke bijdrage is waardevol. Met dit in gedachte zou ik studenten dan ook willen uitnodigen: laat je mening horen, laat zien wat jij belangrijk vindt en laten we samen van deze universiteit een plek maken waar iedereen zich nog meer thuis gaat voelen en meningen er nog meer toe doen!

Charlotte van Kints is masterstudent Applied Physics en zit namens Groep-één in de universiteitsraad. Ze schrijft deze column op persoonlijke titel.

Voor reacties en suggesties mail naar charlotte@groep-een.com.

 

Deel dit artikel