TUssen de oren | Een pleidooi voor de babbel-coupé
Eerlijk zeggen: Ben jij altijd stil in de stiltecoupé? Volgens de NS zijn de meeste reizigers dat niet, dus kondigde het bedrijf vorige week een proef aan om reizigers nóg nadrukkelijker op de stiltecoupé te wijzen. Binnenkort kunnen afkeurend kuchende stilte-fanaten hun coupé-genoten wijzen op een pictogram op het hoofdeinde van de zitplaats ter handhaving van de stilte-norm.
Ik vind volle stiltecoupés enorm vreemd. Iedereen ontwijkt elkanders blik, kijkt onrustig om zich heen of stort zich vol passie op een levenloos object, zoals een boek of laptop. Worden we van deze surreële situatie nou écht gelukkig?
Volgens een studie van Nicholas Epley en Juliana Schroeder uit 2014 verwachten de meeste mensen dat wel. Zij hielden een groep Amerikaanse treinforenzen één van drie verschillende scenario’s voor: Of je moet gedurende de hele reis stil zijn, of je moet per se een gesprek aanknopen, of je gedraagt je zoals tijdens een doorsnee reis. Het vooruitzicht om te moeten praten met medereizigers bleek erg onaantrekklijk te zijn: De forenzen dachten dat zij hier het minste plezier of geluk uit zouden halen.
Maar kloppen die verwachtingen wel? Epley en Schroeder gingen verder dan alleen vragen en lieten drie andere groepen elk één van deze scenario’s uitvoeren. De uitkomsten waren precies het tegenovergestelde van de verwachtingen: De forenzen in de sociale, ‘verplicht praten’-groep waren blijer en gelukkiger dan forenzen uit de controle of stilte-groep.
Verplicht praten - dat lijkt me wel wat
Verplicht praten - dat lijkt me wel wat. Waarom schaffen we die hele stiltecoupé eigenlijk niet af, en nemen we er een babbel-coupé voor in de plaats? Uit andere studies is al gebleken dat sociale interactie een treinreis een stuk draaglijker kan maken en leidt tot meer positiviteit gedurende de rest van de dag. Dat is hard nodig, want een studie van Stutzer en Frey uit 2008 heeft aangetoond dat hoe langer je dagelijks moet reizen, hoe ongelukkiger je gemiddeld bent.
Ben je een workaholic en zit je daarom in de stilte-coupé? Geen zorgen, in hun studie vroegen Epley en Schroeder ook naar de productiviteit van de forenzen en er bleek geen verschil tussen de drie groepen te zijn. Een beetje geroezemoes in je coupé heeft dus geen impact op je werkdriften.
Dus, ken je een collega of medestudent met een ochtendhumeur? Adviseer hem of haar dan om vooral niet in de stiltecoupé te gaan zitten, maar juist te socializen. Dat is voor ieders bestwil.
Alain Starke is promovendus bij Human-Technology Interaction
Discussie