Hoe we kunnen winnen van de Finnen
Wat krijg je als je een University of Arts, een University of Business en een University of Technology met elkaar laat fuseren? Dat is precies wat ze zich in Helsinki tien jaar geleden afvroegen. Onder het motto ‘niet lullen maar poetsen’, is het onze onverstaanbare noorderburen vervolgens gelukt om een heuse University of Multidisciplinary Science op te richten: de Aalto University.
In de befaamde THE en QS University rankings staat Eindhoven nog boven Aalto, maar cijfers zeggen niet alles. Afgelopen week is een deel van het innoSpace team richting Helsinki gevlogen om eens een kijkje te nemen bij onze Finse vrienden. En ze hebben er wat moois van gemaakt.
Om te beginnen is de Aalto Universiteit de grondlegger van de befaamde Design Factory. Dit is een plek op de campus waar interdisciplinaire teams van studenten werken aan oplossingen voor real life challenges (klinkt bekend, right?). Het bijzondere van deze designfabriek is dat de succesvolle groepen (bestaande uit technologie-, design- en businessstudenten) vervolgens ook echt gestimuleerd worden om hun idee als start-up verder uit te werken.
In de sauna met je start-up
Om dit te doen, kunnen ze in een sauna terecht. Een Start-up Sauna welteverstaan. Hier krijgen studenten begeleiding én een stuk financiering om hun idee uit te werken tot een beginnend bedrijf. En dat alles zonder beslag te leggen op een ‘deel’ van het bedrijf, iets waar de meeste accelerators of incubators toch wel een handje van hebben.
Als de start-ups vervolgens wat meer financiering nodig hebben, hoeven ze ook niet ver van huis te gaan. Afgelopen week vond namelijk Slush plaats, het grootste start-up-evenement ter wereld, puur gericht op het verbinden van 2.600 verschillende start-ups aan ruim 1.500 investeerders. Toch niet onaardig opgezet.
Wat die Finnen verder goed voor elkaar hebben, is dat niet alleen studenten multidisciplinair werken. Ook onderzoekers weten elkaar te vinden. Zo klikte het toevallig tussen een kunstenaar en een scheikundige, waarna ze ChemArts zijn gestart. Door gebruik te maken van de karakteristieken van cellulose (in gewone woorden: hout) worden de meest uiteenlopende toepassingen ontwikkeld. Dit alles met als doel om verantwoordelijk om te gaan met consumptie en productie en ons onafhankelijk van plastic te maken.
Natuurlijk gaat er in Finland ook wel eens iets mis. Lang niet elke student komt in Design Factory en veel initiatieven lopen ook langs elkaar heen zonder dat ze dat van elkaar afweten. Genoeg om van te leren dus voor onze eigen innoSpace. En daar is ook zeker weer genoeg gebeurd de afgelopen week.
Nieuwe teams, nieuwe kansen
Zo hebben twee nieuwe teams hun intrede gedaan! Ares Analytics gaat op een niet-invasieve wijze proberen te voorspellen wanneer sporters verzuren. En GoPublic gaat door middel van sensoren alle publieke ruimtes en werkplekken in Eindhoven in kaart brengen om mensen uit hun huis en naar de publieke ruimte te trekken.
Ook helemaal geïnspireerd en klaar om samen met studenten van andere faculteiten een tof product te ontwikkelen? Neem eens contact op met Jeroen Bleker (j.bleker@student.tue.nl). Hij is nu bezig met het opzetten van Challenge-Driven Bachelor Eindprojecten in multidisciplinaire teams. En ook voor de niet-derdejaars-student-die-toch-toffe-dingen-wil-doen: Wees welkom! Wie weet tot snel in innoSpace!
Studenten Tom Selten (Innovation Sciences) en Bas Verkaik (Werktuigbouwkunde) zijn actief betrokken bij de TU/e innovation Space. Ze houden jullie middels dit blog op de hoogte van wat er nu écht gebeurt binnen de muren van het Gaslab.
Discussie