CLMN | Techbuurtje
‘The next Silicon Valley’, zo werd Eindhoven door het Amerikaanse blad Fortune genoemd in een artikel over de meest innovatieve steden van de wereld. Niet zo gek, want deze stad heeft inmiddels net als het wereldberoemde stukje Californië een reputatie als echte hightech-regio en patentproducent. Maar of Eindhoven zich echt kan meten met de thuisbasis van gigabedrijven als Apple, Google, Facebook, IBM en Intel, valt nog te bezien.
De vergelijking tussen de Brainportregio en Silicon Valley gaat namelijk op een aantal punten mank. Waar er in het gebied rondom het zuidelijke deel van de San Fransisco Bay vier miljoen mensen wonen, moeten we het hier doen met hoogstens een half miljoen inwoners. Tegen Stanford en meerdere andere topuniversiteiten leggen we het als TU/e, zeker in kwantiteit, af.
Vergeleken met de gouden bergen aan venture capital die er in ‘The Valley’ circuleren, zijn de investeringen die start-ups op de High Tech Campus weten binnen te slepen fooien. Creative destruction lijkt het levensmotto in Silicon Valley te zijn, en technische wereldspelers schieten er als paddestoelen uit de grond.
Brainport Eindhoven mist nou eenmaal de internationale uitstraling en de daarmee gepaard gaande aantrekkingskracht. Als we écht de concurrentie met Silicon Valley en andere startupmekka’s als Berlijn en Bangalore willen aangaan, wordt het tijd dat we de heersende tegenstelling, argwaan en competitie tussen Amsterdam en Eindhoven van tafel vegen en dat Brainport zich sterker positioneert náást de hoofdstad en andere kennishubs in ons land, in plaats van er tegenover.
Silicon Valley is immers ook geen bedrijventerreintje waar je gezellig met de fiets van het ene naar het andere techhoofdkantoor pendelt, maar een uitgestrekt gebied van 60 bij 30 kilometer. Nederland is eigenlijk maar een groot uitgevallen stadstaat, waarin Eindhoven de techbuurt is. Een hele slimme techbuurt welteverstaan.
Discussie