CLMN | Out of paper
Vol argwaan klik ik op het printericoontje. Geen reactie. Dan toch eerst maar even het Fix Printers-programmaatje runnen vanaf het Bureaublad. Nieuwe poging. De afdrukvoortgang blijft akelig lang op 0% steken. ‘Adobe Acrobat Reader is not responding.’ Alles afsluiten en opnieuw openen dus maar. Ik selecteer iec-mfc-011 on tueprint1 en zie tot mijn genoegen het voortgangsbalkje tot 100% volstromen. Te vroeg gejuicht: iec-mfc-011 is out of paper.
Mijn frustratie stijgt tot klantenservice-achtige proporties. Ik storm richting printerhokje. De lade is inderdaad leeg, maar in het hok is nergens papier te bekennen. Terug naar mijn pc, dan maar op iec-mfc-009 proberen. Een prachtig berichtje verschijnt: ‘Article011528.pdf is sent to the printer’. Zou het dan toch? Nog enigszins angstvallig loop ik richting het andere printerhok, goed verscholen in het trappenhuis. Schichtig draai ik de printjes om… Yes! Eindelijk! De vreugde die zich van mij meester maakt, is groter dan toen Nederland zich vier jaar geleden plaatste voor de WK-finale.
Het moge duidelijk zijn: printen op de TU/e is nogal een uitdaging. Een plek voor je fiets vinden aan de westkant van het MetaForum is nog makkelijker. Op een eenwieler een trap af fietsen terwijl je een bierglas op je hoofd balanceert ook. Het is goed dat onze universiteit papierverspilling ontmoedigt, maar ik vind dat ze in de race voor een duurzamere campus het studenten wel erg lastig maakt om iets af te drukken. Printen op onze universiteit voelt zó 2003.
Toegegeven: printen op zich is natuurlijk nogal 2003. Sinds de introductie van smartphones en tablets hoeven we echt niet meer alles op dode bomen af te drukken. Maar soms is het toch nodig om iets ouderwets te printen. Kaartjes voor een festival bijvoorbeeld. Of een artikel dat je flink met een marker te lijf wilt gaan. Jammer dat dat niet heel simpel is op de TU/e.
Op mijn afstudeerstage kon ik met behulp van mijn badge naar de printer gestuurde files op elke printer aangesloten op het netwerk afdrukken. Tijdens mijn exchangesemester in Singapore kon ik mijn geprinte bestanden op iedere printer op de campus ‘vrijlaten’. Betalen ging supermakkelijk met een chipkaart, waarmee ik daar ook met de metro reisde en eten kon betalen. Zo lastig is het allemaal niet. Het is geen 2003 meer.
De TU/e is wereldkampioen in samenwerking met het bedrijfsleven en kondigde tijdens de Dies aan de collaboratie met de industrie nog verder te intensiveren. Wellicht is een partnership met printergigant Xerox een goed idee. Want het is toch absurd dat op een campus waar zoveel innovaties starten, we zo weinig van innovaties gebruik maken.
Discussie