door

CLMN | Bulletpointje

10/06/2014

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren deed een oproep om scholieren op een genadezesje te trakteren, om te garanderen dat ze nog in het heerlijke stufi-systeem het hoger onderwijs kunnen betreden. Het bleek niet helemaal serieus en was vooral bedoeld om media-aandacht te generen, maar hoe dan ook maakte het LAKS zichzelf en in haar kielzog andere actiegroepen, volkomen belachelijk.

Want waarom deze hoeders van de Hollandse zesjescultuur het belonen van de laksheid van scholieren een geschikte aandachtsgenerator voor behoud van de basisbeurs vonden, is een raadsel. Ik dacht dat gekke dingen roepen om de media te halen in ons land was voorbehouden aan peroxideblonde Kamerleden.

Deze achterlijke actie van het LAKS zet mij ook niet aan tot nadenken over het leenstelsel, maar bevestigt alleen dat dit soort scholieren- en studentenvertegenwoordigingsorganen eigenlijk gewoon schreeuwerige protestclubjes zijn, die klagen en het organiseren van kinderachtige acties tot hun hoofddoel hebben gemaakt.

Niet alleen landelijk, maar ook op campusniveau heb ik soms twijfels bij het nut van de studentenvertegenwoordiging. De fractieleden grijpen elke mogelijkheid -soms ook dit Cursorkatern-  aan om hun eigen inzet de hemel in te prijzen, niet zelden om het bulletpointje op hun CV wat meer gewicht te geven. Maar naar de daadwerkelijke effectiviteit van hun inspraak blijft het gissen. Dat ligt natuurlijk ook aan de vraag of de hoge heren van het CvB de vertegenwoordiging waarderen om hun geniale input, of dat ze studenteninspraak toch vooral een mooi marketingaspectje vinden.

Het eeuwige “het maakt niet uit op wie je stemt, als je maar stemt” tijdens de jaarlijkse verkiezingen op de TU/e, doet hun geloofwaardigheid ook geen goed. Volgens mij draait (studenten)politiek om keuzes maken, en is het onmogelijk om iedereen tevreden te stellen.

Dus Groep-één & ESR, beken kleur! Pleiten jullie voor meer of minder verplichte colleges en andere rendementverhogende maatregelen? Meer of minder macht voor studieverenigingen? Meer of minder selectie aan de TU-poort? Om de studentenvertegenwoordiging hangt nu een waas van vooral heel veel praten en zichzelf belangrijk vinden. Zo lijkt het verdomme wel echte politiek.

Deel dit artikel