CLMN | Technologie is sexy
Na het gebruikelijke ‘luchtmasker- en zwemvestdansje’ van de stewardessen komt het moment: prepare for take-off. Enkele ogenblikken en een hoop gebrul van de straalmotoren later hangt de ruim tweehonderdduizend kilogram wegende Boeing in de lucht. Mij blijft het fascineren dat het technisch mogelijk is om zo’n gevaarte te laten vliegen.
Toch zal niet iedereen op een dergelijke manier denken. Dit merkte je bijvoorbeeld al tijdens de open dagen op de TU/e. Hier vertelden we middelbare scholieren, wellicht wat clichématig, dat natuurkunde overal om je heen is en dat de basis van ontelbare technologische ontwikkelingen in de natuurkunde ligt. Sommige leerlingen kon je hiermee fascineren, anderen leek het niet zo veel te doen.
Ook tijdens mijn stage als leraar op een middelbare school zag je dit. Zelfs bij het onderwerp elektriciteit vroegen leerlingen wat je er nu eigenlijk aan had om te weten hoe weerstanden of leds werken. Tja, dan hebben ze de link tussen natuurkunde en technologie duidelijk nog niet gelegd.
Maar de waardering voor de vakgebieden achter de techniek lijkt toe te nemen. Kijk maar naar de bioscoopagenda. Op dit moment draait er zowel een film over een geniale wiskundige (The Imitation Game) als over een briljante natuurkundige (The Theory of Everything). En recentelijk heeft een film over zwarte gaten en relativiteit (Interstellar) ook nog bijzonder veel succes gehad.
In plaats van naar superhelden of geheim agenten kijken we dus massaal naar films over wetenschappers. Een mooie gedachte voor iedereen die aan de TU studeert. Wellicht gaat nu ook eindelijk de openingszin “Ik studeer natuurkunde, technische natuurkunde” succes hebben op Stratumseind.
Oftewel, de exacte wetenschappen krijgen een steeds beter imago bij het grote publiek. Dus laat die doorluscolleges en nieuwe gebouwen maar aanrukken, het gaat druk worden aan de TU/e de komende jaren!
Discussie