door

CLMN | Nanofrituurpan

16/09/2015

‘Studententeam ontwikkelt autonoom rijdende nanofrituurpan op zonne-energie.’ Een dergelijke kop zou me nauwelijks nog verbazen. Na het succes van Stella schieten de studententeams namelijk als paddenstoelen uit de grond. Voor het overbelaste onderwijsondersteunend personeel is geen geld beschikbaar, maar als je op je motor de wereld rond wilt rijden, een kerk van ijs wilt bouwen of een grijpkraan aan een drone vast wilt maken, trekt de TU/e meteen de portemonnee.

Het recept is simpel en gaat ongeveer als volgt. Men neme drie strategic areas (energy, health en smart mobility). Selecteer er hieruit liefst twee of meer. Combineer deze onderwerpen in een projectje. Bel vervolgens de media en wat sponsors. U bent nu klaar om het handje op te houden bij de TU/e. Dat het concept belangrijker is dan meedoen, bewijzen teams als STORM en InMotion.

Dat de TU/e bezig is met zichtbaarheid in de media is meer dan logisch. Want wat er ook gepresteerd wordt op onderwijs- en onderzoeksgebied, qua naamsbekendheid blijven we het kleine broertje van Delft. Meer dan eens heb ik aan mensen uit moeten leggen dat ik in Eindhoven studeer: “hebben ze daar ook een universiteit dan?”.

Maar of de oplossing ligt in het ondersteunen van allerhande studententeams is de vraag. Want hoe reëel is nu de kans dat je als studententeam kunt concurreren met ervaren teams voor één plek in de 24 uur van Le Mans? Of dat je in vier maanden tijd een significante vernieuwing op het gebied van drones bewerkstelligt?

Bovendien moet een zeldzaam succes ook passend gepresenteerd worden. Hierin is het verschil tussen Delft en Eindhoven wellicht nog het duidelijkst. Toen ik op de open dagen in Delft kwam, werden de prestaties en cijfertjes aldaar zo nadrukkelijk gepresenteerd dat Delft wel de beste universiteit móést zijn. Ook de media helpen niet mee in de beeldvorming: als TU/e-team Tech United succesvol is op het WK, kopt de NOS dat 'Oranje’ het WK robotvoetbal wint. Maar na een zonnewedstrijd in Zuid-Afrika is de kop: “TU Delft wint solarrace”. Als we dus een keer iets winnen, kan een beetje meer bravoure helpen om de rest van de wereld er ook van te overtuigen dat de TU/e de beste keuze voor studenten is.

Het studententeam voor de autonoom rijdende nanofrituurpan op zonne-energie is nog op zoek naar cholesterolverlagende kroketten, zodat ook de derde strategic area kan worden afgestreept. Heb jij zin om een jaar lang een beurs te ontvangen en snoepreisjes te maken in ruil voor het oplossen van de cafetariaproblemen van de toekomst? Meld je dan nu aan!

Deel dit artikel