door

Luisterende oren

31/03/2020

‘Heel veel succes als studieadviseur, ik weet zeker dat ze jouw luisterend oor goed kunnen gebruiken.’ Zo schreef mijn (bijna oud-) collega op mijn LinkedIn-profiel, waar ik schreef dat ik na twaalf jaar als journalist bij Cursor te hebben gewerkt de switch maak naar studieadviseur bij W&I. En ik realiseerde me dat dat altijd een belangrijk onderdeel is van het werk van journalisten - en zeker ook van studieadviseurs: goed luisteren.

Soms hoorde mijn luisterend oor de afgelopen jaren in gesprekken een hoop ‘bla bla bla’ en moest ik mijn vragen op verschillende manieren stellen om uiteindelijk toch de nodige antwoorden te krijgen. Kost aan twee kanten onnodig veel tijd, zonde. Andere keren moest mijn oor overuren maken bij de ‘van-de-hak-op-de-takspringers’ en de ‘ik-hoor-vooral-graag-mezelfpraters’. En op andere momenten mocht ik mijn oor niet eens te luister leggen, omdat de boot voor een ontmoeting werd afgehouden.

Maar ik kijk vooral terug op vele fijne gesprekken. En als ik erover nadenk, waren de beste interviews díe interviews waarbij ook degene die tegenover me zat goed luisterde. Dat was laatst nog het geval bij mijn gesprek met Bert Meijer, waarbij de bevlogen wetenschapper openstond voor mijn vragen en helder en weloverwogen antwoorden formuleerde. Bottomline: aan één luisterend oor heb je niet genoeg.

Ik hoop ook dat veel TU/e’ers een luisterend oor gaan bieden en vooral vinden bij dit geweldige initiatief: de TU/e Luisterlijn.

Bedankt aan allen bij wie ik mijn oor al te luister mocht leggen en ik wens alle TU/e’ers vele luisterende oren toe! Belangrijk in deze coronacrisis bij gebrek aan face-to-facecontact, maar zeker ook daarná.

Deel dit artikel