CLMN | Aandacht verdelen
Afgelopen vrijdag was het weer raak. We kregen eens te meer bevestigd wat de aandacht van het internet consumerende deel van de wereld het best kan vasthouden. Wat waren de meest wereldschokkende zaken van het jaar tot nu toe? Parijs? Onthoofdingen? Kopenhagen? Nee, de eerste twee maanden van het jaar 2015 kunnen bij benadering beschreven worden met #leftshark en #TheDress.
Het is een fenomeen dat regelmatig de kop opsteekt. Mensen kunnen gewoon heel goed onevenredig veel tijd besteden aan zaken die er absoluut niet toe doen. Ook op onze eigen universiteit is het regelmatig zichtbaar. In oktober was het nog #grindpad. Op dit moment prijken ‘wachten op een printje’ en ‘geen autogebruikers in de bus’ bovenaan de lijst. We houden ons niet echt bezig met politiek of cultuur. Wetenschap is ons werk. Wat erover geschreven wordt, is niet altijd interessant genoeg om onze aandacht te trekken. Wanneer echter parkeerproblemen of printers de kop opsteken, praat iedereen mee.
Het zou makkelijk zijn om te klagen over hoe wij onze aandacht verdelen. Ik ben er echter niet om kritiek op alles en iedereen te leveren. Ik ben er om eerlijk te zijn. En eerlijk gezegd snap ik het best goed. Ik zou niet weten wat ik moet zeggen als een paar idioten met wapens proberen een redactie af te slachten. Als mij echter gevraagd wordt wat voor kleur ik nou eigenlijk zie, kan ik daar makkelijk op inhaken.
Social media lenen zich uitstekend voor het voeren van onzinnige discussies. Het is een plaats waar we kunnen bekritiseren wat we willen, zonder dat iemand gelijk krijgt. Logica vertelt ons welke zaken er echt toe doen. Dat betekent niet dat we onze vrije tijd eraan moeten besteden. Dansende haaien in jurkjes houden ons met beide benen op de grond.
Trouwens, sowieso blauw met zwart.
Discussie