CLMN | Verleiden en afleiden
Twee woorden die de hoofden van studenten regelmatig betreden zijn verleiden en afleiden. Eenmaal in de hersenen aangekomen beginnen zij huis te houden en veroorzaken een chaos, die maar weinig andere woorden teweegbrengen. Opereren deze twee indringers altijd samen en is er dan een verschil tussen een afleidende verleiding en een verleidelijke afleiding?
Het binnendringen van verleiding en afleiding in het (onder)bewuste van studenten heeft de populaire afkortingen SOG - wat staat voor studieontwijkend gedrag. Zelf gebruik ik deze afkorting al zeven jaar en het liefst in de werkwoordvorm ‘soggen’, dus ik was even sprakeloos toen iemand over een SOA begon. Gelukkig was er bij de betreffende persoon geen sprake van een seksueel overdraagbare aandoening, maar van een studieontwijkende activiteit.
Ik had niet gedacht dat ik, als ervaringsdeskundige, het vakjargon nog niet helemaal beheerste en dit kleine beetje extra kennis mijn vraag zo gemakkelijk kon beantwoorden. Immers: SOA als de seksuele aandoening is duidelijk een afleidende verleiding en als gedragsaandoening een verleidelijke afleiding. Helaas kom je van beide niet zo gemakkelijk af en het zou me niets verbazen als ze allebei besmettelijk zijn.
Medestudenten wees gewaarschuwd: pas op voor Verleiden en Afleiden, want we behoren tot de risicogroep die gemakkelijk ten prooi valt aan verleidelijke afleidingen en afleidende verleidingen. Mijn afgeleide brein is helaas alweer ten prooi gevallen aan deze verleidelijke column, maar hopelijk zijn jullie nog te redden.
Discussie