door

Waar was/is iedereen?

07/02/2020

Denk coronavirus, of willekeurig een ander virus. Denk Nederland. Op welke plekken in ons land kan een beetje virus met een globale signatuur voortgang boeken? Op Schiphol natuurlijk, maar universiteiten maken ook een goede kans, denk ik. Met de stijgende instroom van internationals en het frequenter uitvliegen van eigen medewerkers en studenten is de kwetsbaarheid van universiteiten ontegenzeggelijk toegenomen. Zijn ze, en zijn wij in Eindhoven, daar op voorbereid?

Een kleine week geleden, op vrijdag laat in de middag, kondigde het bestuur van de TU/e aan dat studenten en medewerkers niet meer mogen afreizen naar China. Reisvergunningen daarvoor worden niet meer verleend. Ondergetekende ging namens Cursor maandagochtend te rade bij de dienst Education & Student Affairs voor cijfers die betrekking hebben op die maatregel.

Hoeveel studenten en wetenschappers van de TU/e zitten er op dit moment nog in China? Waar zitten ze precies? Hebben we contact met ze gehad? Hoeveel TU/e’ers zijn er de afgelopen weken nog in China geweest en zitten nu weer in Eindhoven achter hun bureaus of op hun studieplekken? En waar zaten ze in China? Hoeveel studenten en medewerkers hebben deze maand - de maatregel is voorlopig van kracht tot 1 maart - een reis gepland staan naar China? Hoeveel studenten uit China waren er de komende periode van plan naar de TU/e te komen voor een studie of om te beginnen aan een promotie? 

Die cijfers blijken niet met een druk op de knop geproduceerd te kunnen worden. Sterker nog: tot dondermiddag moet ik erop wachten. Elke individuele faculteit moet intensief op zoek naar de precieze cijfers en dat blijkt een zeer tijdrovende exercitie te zijn. Dat roept bij mij de vraag op: moeten we niet starten met een centraal registratiesysteem voor alle studenten en medewerkers die gedurende het jaar naar het buitenland afreizen voor het volgen van onderwijs, het lopen van stages, het geven van gastcolleges, het bijwonen van conferenties, etcetera?

Nog een extra taakje erbij, zullen veel mensen zeggen. Maar als het op een centraal punt wordt bijgehouden - wie is waar naartoe en voor welke periode, is er in het geval van een calamiteit zoals die zich nu in China voltrekt, wel een actueel overzicht beschikbaar en daarmee kan er direct gecommuniceerd worden met alle betrokkenen. En dan had ik op maandagmiddag al mijn artikel klaar gehad. 

Deel dit artikel