IJzer smeden
Bij Cursor waren we al aan het mijmeren over zonnige vakantieoorden, toen het College van Bestuur besloot het collegejaar af te sluiten met enkele opzienbarende bekendmakingen. Terugkijkend zijn die natuurlijk magistraal georkestreerd: neem eerst een beslissing waarmee je in een klap alle aandacht van de media en de academische wereld op je vestigt en maak twee weken later bekend dat je op zoek bent naar vijftig wetenschappers voor een nieuw op te richten AI-instituut. Chapeau hoor.
De maatregel om per 1 juli bij de invulling van wetenschappelijke vacatures vrouwen de eerste zes maanden voorrang te geven, pruttelt nog altijd na in de media. Maar bij de bekendmaking ervan op 17 juni had de TU/e wel iets weg van een Brabantse Stromboli. We knalden een Fellowship-programma de wereld in, waarvan de brokstukken en asresten in de verre omtrek neerkwamen. Iedereen had er een mening over en het wakkerde een discussie aan waarbij de Eindhovense universiteit op allerlei platformen voorbij kwam. Alleen al qua vergroten van de naamsbekendheid, mag gesproken worden van een uiterst succesvolle campagne. En een aloude marketingwet zegt hierover: ‘Het maakt niet uit hoe ze over je schrijven, als ze maar over je schrijven’.
Met die gedachte in het achterhoofd, werd twee weken later het andere deel van de tweetrapsraket afgeworpen. De TU/e gaat honderd miljoen euro steken in een nieuw op te richten instituut voor artificial intelligence - roepnaam EAISI - en daarvoor gaan we op zoek naar vijftig extra hoogleraren, UHD’s en UD’s. Ik begreep dat de presentatie van dit initiatief nog even met stoom en kokend water in elkaar moest worden gezet, maar nu de TU/e op de kaart staat met de 'vrouwen-maatregel' is de timing hiervoor natuurlijk perfect. Inderdaad, je moet het ijzer smeden als je hot bent.
Volgens onze redactrice moest Carlo van de Weijer, kartrekker en kwartiermaker van EAISI, even glimlachen toen hem gevraagd werd of dat instituut straks bemenst wordt door alleen vrouwelijke wetenschappers. Dat laat hij graag aan de faculteiten over. Maar dat scenario is natuurlijk zeer onwaarschijnlijk, wat betekent dat mannen na zes maanden ook weer in aanmerking komen voor een plekje binnen EAISI. En het aankondigen van de komst van zo’n instituut is één, maar voordat de wetenschappelijke bemanning daarvoor bij elkaar is geronseld, zal er nog heel wat water door de Dommel zijn gestroomd.
Rest een vraag: waar moet rector Frank Baaijens het nu nog over hebben bij de opening van het nieuwe Academisch Jaar begin september?
Discussie