Digidol
De medewerkers en studenten van de Universiteit Maastricht ontvangen sinds 23 december vanwege een aanval met ransomware geen mail meer. Meer dan een half miljoen (!) mailtjes staan daardoor in de wacht. En dat in de ‘rustige’ kerstperiode. Door zo’n getal besef je weer hoe ingrijpend de digitalisering van de maatschappij onze manier van werken heeft veranderd.
Een kleine vijftig jaar geleden verstuurde softwareontwikkelaar Ray Tomlinson, tevens de bedenker van het apenstaartje, de eerste e-mail. In een halve eeuw tijd heeft die simpele handeling een impact op onze manier van communiceren gehad die wellicht alleen nog te overtreffen is als we op telepathische wijze met elkaar in contact kunnen treden.
Ook gisteren zal iedereen na twee weken vakantie weer mokkend zijn mailbox hebben geopend en als eerste aan de slag zijn gegaan met het weggooien van alle overbodige berichtjes. Wie denkt dan niet eventjes: 'control-A en deleten die hap'. De komende dagen zien we dan wel wie in die veertien dagen echt iets gestuurd heeft waar ik wat mee moet.
Zelf ben ik weer in een mallemolen met spam-berichten terechtgekomen. Ik krijg aanbiedingen voor detoxen en afvallen, voor de meest effectieve verwijdermethode van schimmel op mijn nagels, voor een amazing reiskussen, voor drones en voor bloeddrukverlagers. Die laatste heb ik inmiddels wel nodig.
Maar de digitalisering bleef niet beperkt tot enkel het uitwisselen van berichtjes. Aan onze universiteit zijn een boel zaken die vroeger op papier en door iemand van een secretariaat werden afgehandeld, op je eigen digitale bordje beland. Van het ophogen van je parkeertegoed tot het aanschaffen van pennen en post-its via iProcurement, van het regelen van je reis naar het buitenland en het indienen van de onkostenvergoeding daarvoor tot het invullen van je jaargesprek, en van de aanvraag voor een paar potten koffie tot het verzoek om een kapotte stoel op je werkplek te laten afvoeren. Alles in eigen systeempjes met eigen regeltjes en met eigen wachtwoordjes.
Hoeveel tijd is er inmiddels gaan zitten in het digitaal afhandelen van al dit soort klusjes? Mij maakt het af en toe digidol en ik ben vast niet de enige. Maar ik ben bang dat we sinds dat eerste mailtje van de heer Tomlinson een weg zijn ingeslagen waarop een afrit niet snel meer te vinden zal zijn. Dus doorkachelen maar en weg met dat bericht waar me een simpele en veilige manier wordt gepresenteerd om in enkele dagen al mijn rimpels te verwijderen. Alhoewel, toch even aanklikken om te kijken hoe ze denken dat voor elkaar te boksen, want het zijn er best een boel....
Discussie