Beestenbende
Berichtje van vorige week: tot de opleiding Vastgoed en Makelaardij van Fontys worden komend studiejaar ‘maar’ 350 studenten toegelaten. Horen ze daar nu pas van de varkenscyclus? En hoe zit het met onze bever en met die kudde TIERen hier op de campus, en wat moet John Jorritsma met een kippetje?
Ja, in deze column spelen ditmaal dieren de hoofdrol, maar ze doen dat elk op hun eigen wijze. Laten we het eerst eens hebben over varkens en vastgoed en over de beslissing van Fontys om voor komend jaar een studentenstop in te stellen voor de opleiding Vastgoed en Makelaardij.
Want hoeveel makelaars kan Nederland aan en wordt met die numerus fixus de woningcrisis opgelost? Misschien een beetje, want ik heb sterk de indruk dat nog meer makelaars de situatie alleen maar verergeren, want dan staan er nog meer aan de voederbak. Maar waarom zou je in deze krappe woningmarkt überhaupt nog als makelaar aan de slag willen? Om geld te verdienen mafkees! Ja, dat denken boeren ook altijd als de prijs voor varkensvlees omhoogschiet. Ik ga meer biggen in die gezellige kooien stoppen, want dat brengt geld in het laatje. Maar als elke boer dat doet, keldert de prijs weer na verloop van tijd. De reden: te veel aanbod en de varkenscyclus heeft zijn rondje weer afgewerkt. Al betwijfel ik of de toevloed van nog meer makelaars de huizenprijzen gaat drukken.
Of al die werkeloze pas afgestudeerde makelaars straks dan zelf een woning kunnen vinden, is nog maar de vraag. Wie al wel een tijdje aan de slag is met de bouw van een eigen woning - zeg maar gerust een burcht - is Woody, onze home grown campusbever. Ook die kwam in het nieuws, want door al zijn nijverheid dreigt Woody een boomstammetje te steken in het wiel van de projectontwikkelaars van EDGE. Dit woon- en werkcomplex dat moet verrijzen aan de Stationsweg, staat straks op vijftien meter afstand van de Dommel. De wet schrijft voor dat bij bouwprojecten rekening moet worden gehouden met de woonplekken van deze knager en bouwer. Dat blijkt nu nog niet geval te zijn. Benieuwd of dit ooit een business case gaat worden in die opleiding van Fontys.
Over dan naar een compleet andere diersoort: die TIERen die sinds enige weken op en rondom de campus opduiken. Eind september ging in Eindhoven een initiatief van start met elektrische deelfietsen en sindsdien duiken die groene - ik heb het nu enkel over de kleur hoor - stalen rossen overal op. Soms in kuddes aan het begin van de campus, een andere keer helemaal alleen op een stek waar niemand ze meer terugvindt. Gelukkig heeft aanbieder TIER op de app een aantal instructiemodules staan over het verantwoord gebruik en parkeren van de e-bikes. Laat ik verklappen, die zijn nog niet door iedere gebruiker bekeken. Ik hoop dat de universiteit een vergunning krijgt om in de openbare ruimte de loslopende exemplaren verantwoord af te schieten.
Maar Han, hoe zit het dan met die kip van onze burgervader? Die kwam dit weekend voorbij in een onthullend interview in de Volkskrant met John Jorritsma. De kop: “We zijn verwend en accepteren ‘gij zult’ niet meer”. Jorritsma, burgemeester sinds 2016, neemt volgend jaar afscheid van Eindhoven en opteert nadrukkelijk niet voor nog een tweede termijn. Op het eind van het gesprek met de Volkskrant zegt hij: “Eindhoven is de kip met de gouden eieren. Die moet je als kabinet dus het beste voer geven”. Of Remkes als informateur open staat voor die suggestie weet ik niet, maar iemand met de achternaam Koolmees moet daar toch gevoelig voor zijn?
Discussie