door

Is de universiteit een politieke instelling?

20/11/2024

Het College van Bestuur van de TU/e heeft een duidelijk politiek standpunt ingenomen ten aanzien van de bezuinigingen. Met goede redenen, want deze universiteit is een bron van vooruitgang voor de samenleving. Maar deze actie is zeker niet in lijn met hun eerdere verklaring over Gaza, en dat moet worden gecorrigeerd.

Donderdag 14 november was het eerste protest tegen de bezuinigingen in het onderwijs, en het werd gesteund door ons College van Bestuur (CvB). Een duidelijk teken dat de TU/e een standpunt heeft over de plannen van de huidige politieke partijen. Maar op 13 mei gaf het CvB een verklaring waarin ze de TU/e-gemeenschap vertelden dat de universiteit geen politieke instelling is en daarom geen standpunt zouden innemen over de vermeende genocide in Gaza.

Wat betekent dat? De EB liegt toch zeker niet, een politieke instelling is een organisatie die wetten maakt, handhaaft en toepast, de TU/e doet dat niet! Maar de TU/e is een semidemocratische organisatie, door ons universiteitsraadsysteem en ik zou durven suggereren dat de TU/e daarnaast een verlengstuk is van onze politieke instellingen, wat betekent dat de TU/e niet neutraal kan zijn. Ik denk dat de TU/e een standpunt moet innemen in maatschappelijke kwesties, anders zullen we uiteindelijk toekijken bij de rampen die in onze samenleving zullen plaatsvinden en die wij kunnen voorkomen.

De vermeende genocide in Gaza is verschrikkelijk. Het is verwarrend, hartverscheurend en leidt tot zoveel negatieve emoties. Iedereen wil dat het stopt, maar helaas doen we dat niet. We hebben geen democratische invloed op de Israël Defense Force (IDF). Maar we hebben wel democratische invloed op onze eigen universiteit. En toen demonstranten vroegen om het absolute minimum, zoals het stoppen van de samenwerking met medeplichtige universiteiten in Israël, reageerde de EB met: “De TU/e is geen politieke instelling”.

De TU/e wordt grotendeels gefinancierd met publiek geld. Onze universiteit mag beslissen waar we dat geld aan uitgeven. Het publiek vertrouwt erop dat wij beslissen wat het beste is voor onze samenleving. Het belastinggeld van hardwerkende gezinnen moet verstandig worden besteed en met respect voor de mensen die voor dat geld hebben gewerkt. We hebben commissies om daarvoor te zorgen! Maar toen de huidige politieke partijen besloten dat we te veel geld kregen, legde ons CvB zich daar dan bij neer en begon te beslissen wat er gekort moest worden? Nee, ze begonnen te vechten voor het goede dat we met dat geld doen. Er werd vrij gegeven om te protesteren, het CvB zou in Utrecht zijn en laten zien dat ze tegen de bezuinigingen zijn. Duidelijk een politiek standpunt, waar ik het mee eens ben, want ik geloof ook in het goede dat we op deze universiteit doen. Maar zeker geen standpunt dat in lijn is met hun eerdere verklaring.

We moeten ons allemaal realiseren dat alles helaas politiek is. De stroom die we gebruiken, het water dat we drinken, het geld waarmee we ons onderzoek financieren, het is allemaal gereguleerd en het resultaat van het democratische proces van ons land. We moeten gaan staan voor onze waarden. Als politieke partijen roepen dat universiteiten alleen maar bezig zijn met activisme, moeten we ons recht op vrije meningsuiting gebruiken om voor ons werk op te komen. Dit soort aanvallen op vrijheid van meningsuiting is stap een van het inperken van academische vrijheid en integriteit. En als we samenwerken met instellingen die impliciet betrokken zijn bij vermeende genocide, moeten we luisteren naar studenten die hun vrijheid van meningsuiting gebruiken, staan voor onze waarden en proberen ons steentje bij te dragen aan het stoppen van een humanitaire ramp.

Lucas van Bentum is master student Electrical Energy Systems aan de faculteit Electrical Engineering.

Deel dit artikel