door

En ik vind | Het belang van het BSA

01/06/2023

Alles wat goed is, berust op hiërarchie. Ook onderwijs. De kroon van het onderwijssysteem zoals we het kennen, is de universiteit. Hier vinden we de bloem van de academische wereld. Er is geen hoger academisch instituut dan de universiteit en geen diploma heeft meer waarde dan een universitair diploma. Waarom is dit zo? Wat maakt de universiteit zo verschillend van het hbo en mbo? Omdat de academische waarde van een instituut voortkomt uit de exclusiviteit ervan.

Laten we onszelf niet voor de gek houden: de universiteit is per definitie een instituut dat exclusief is. Maar een klein deel van de bevolking mag deelnemen aan het curriculum en wie niet voldoet aan het BSA kan zijn spullen pakken. Vanuit deze exclusiviteit verkrijgt de universiteit zijn kwaliteit. Deze Spartaanse aanpak in het onderwijs is van groot belang voor de maatschappij en voor de zuiverheid van de wetenschap. Alleen het beste van het beste mag blijven.

De recente ontwikkelingen aangaande de nationale verlaging van het BSA zijn dan ook een ramp voor de academische wereld. Ik wil geen boeman zijn, maar het is niet van belang dat iedereen aan de universiteit studeert. Sterker nog, waar zouden we zijn zonder het mbo, zonder het hbo? De scholing die scholieren krijgen op het mbo en hbo, is essentieel voor het functioneren van onze maatschappij. Ik durf zelfs te stellen dat die belangrijker is dan de meeste universitaire studies.

Waarom zijn we dan toch van mening dat iedereen universitair onderwijs zou moeten volgen, koste wat het kost? Misschien omdat we helemaal niet geïnteresseerd zijn in een academische loopbaan, maar wel in het vrije studentenleven? Maar met grote vrijheid komt grote verantwoordelijkheid. De vrijheid van het studentenleven wordt betaald met de academische prestaties die geleverd dienen te worden.

Veel studenten schijnen stress te ervaren. Ik weet niet of dit waar is; ik vertrouw de onderzoeken die hierover gaan nauwelijks. Zelf voel ik ook wel eens stress, maar ik heb dit nooit als negatief ervaren. Hoeveel weet je van jezelf als je nooit in een moeilijke situatie terechtkomt? Hoeveel is het halen van een diploma nou waard, als ik er nooit strijd voor heb moeten leveren? Stress en hoge verwachtingen leiden ons tot de grootste prestaties van ons leven. Het kan niet altijd leuk zijn: nou en? Niet iedereen haalt het: nou en? Niet iedereen hoeft aan de universiteit te studeren.

Maar helaas, na veel klagen door studenten is het dan toch gelukt. Robbert Dijkgraaf kondigde op 9 mei aan dat het BSA landelijk verlaagd zal worden, om de presteringsdruk en stress onder studenten af te laten nemen. Ik denk dat dit het begin is van meer kwaliteitverlagende maatregelen. Mijn voorspelling is dan ook dat de academische waarde van de universiteit in de toekomst minder zal worden, omdat iedereen het móét kunnen halen.

Met dit stuk zal ik me niet geliefd maken, maar dat interesseert me niet. Wij hebben de verantwoordelijkheid om de kwaliteit van onze instituties hoog te houden. Ik hoop dan ook dat de TU/e niet mee zal doen met het verlagen van het BSA.

Het BSA is een van de fundamenten waar de universiteit op rust. Wee degenen die de rotsen opblazen waarop hun huis is gefundeerd!

Hoofdfafbeelding | Johan23 / iStock

Deel dit artikel