door

Studententeams; voorwaarden zijn van toepassing

29/02/2024

Meedraaien in een studententeam is leerzaam en leuk. Het is een onvergetelijke ervaring die columnist Tim de Jong iedereen kan aanraden. “Maar voordat je tekent voor een studententeam, is het handig om toch even de algemene voorwaarden te lezen", schrijft hij.

Vandaag staan alle studententeams in de hal van Atlas om nieuwe leden te werven. Dat is hard nodig want er zijn steeds meer studententeams waardoor er elk jaar weer meer studenten moeten worden geworven. Ik heb zelf aan beide kanten van zo’n wervingspraatje gestaan. Na in meerdere studententeams te hebben meegedraaid weet ik precies wat er gezegd wordt. Op de vraag ‘Moet ik dan mijn studie een jaar op pauze zetten?’ is het antwoord: ‘Je kunt bij een studententeam veel meer leren dan tijdens een jaar studeren!’.  

Dat een studententeam enorm leerzaam en leuk is, daar sta ik pontificaal achter. Bovenal is het een onvergetelijke ervaring die ik iedereen aanraad. Maar toch, voordat je tekent voor een studententeam, is het handig om toch even de algemene voorwaarden te lezen. Dit wordt steeds belangrijker aangezien het drijvende pedagogische idee achter de studententeams, challenge-based learning, in 2025 centraal moet gaan staan in het onderwijs op de TU/e. 

Algemene voorwaarden meedoen in een studententeam 

Door je aan te sluiten bij een studententeam ga je ermee akkoord om hard te werken in een hechte gemeenschap. Je bent bezig met het onderzoek en de implementatie van een impactvolle innovatie. Dit kan betekenen dat je nachtenlang doorwerkt en nachtenlang met je teamgenoten op stap gaat.  

Je bent ervan bewust dat dit veel stress kan opleveren, met name in de aanloop naar de grote deadlines zoals presentaties en competities. Dit kan leiden tot euforische momenten van top-prestaties, die gevolgd kunnen worden door uitval, overspanningsklachten en burn-out. Dit wordt breed herkend onder ex-teammanagers, coaches en leden. De studententeams en universiteit kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor studievertraging vanwege dergelijke klachten. Doe in geval van klachten aanspraak op het interne anti-burnoutprogramma dat sommige studententeams hebben. 

Als lid van een studententeam maak je deel uit van de universiteitsmarketingmachine. Er wordt van je verwacht dat je de (marketing)belangen van de universiteit in acht neemt. Dat betekent dat je de universiteit vertegenwoordigt op belangrijke evenementen bij invloedrijke mensen. Een persoonlijke financiële vergoeding, in de vorm van bijvoorbeeld een bestuursbeurs, voor de tijd en kosten van je bijdrage aan het ontwikkelen van het imago en de identiteit van de universiteit, kan niet worden gegarandeerd.  

Je draagt zelf alle verantwoordelijkheid in een project met echte impact. Mochten er problemen ontstaan in de vorm van financiële fouten, bestuurlijk wanbeleid of fysiek letsel, ben je zelf juridisch persoonlijk of per bestuur aansprakelijk. InnovationSpace zou hier misschien wel ondersteuning kunnen bieden. 

□ Ik heb de algemene voorwaarde gelezen en ga hier mee akkoord. 

 

Tim de Jong is student Industrial Design aan de TU/e 

Deel dit artikel