door

Vette TU/e-dingen op de Dutch Design Week

24/10/2024

Afgelopen dinsdag, eind van de middag, was de kantoortuin van de ESA-afdeling van de faculteit ID nog leger dan normaal tijdens de herfstvakantie: naast de collega’s met kinderen thuis, vertrok ook nog het handjevol dat wél naar de campus was gekomen. Op naar Strijp-S, voor een rondleiding over de DDW.

Samen met een aantal collega’s van de andere ondersteunende diensten (HR, financiën, communicatie) bezochten we het Klokgebouw met exposities van de onderwijsinstellingen, waaronder Design United, en de expositie Drivers of Change op het Ketelhuisplein. Een uitgelezen mogelijkheid om te begrijpen waar we het allemaal voor doen en wat er in die labs en studentenruimtes nou eigenlijk gebeurt.

In de hal van het Klokgebouw troffen we gelijk een onderzoeker die ons kon vertellen over de intrigerende, maar onbegrijpelijke, in perspex uitgevoerde machine. Het bleek te gaan om een onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van een nieuw materiaal dat van vorm kan veranderen onder invloed van warmte of licht. De student wil dit toepassen in het ontwerp van een oogprothese, waarin de pupil, net als in het echte oog, groter en kleiner wordt onder invloed van licht.

Door naar de volgende zalen met op het oog mysterieuze, grappige, of verwarrende objecten. Zonder uitleg riep het voor mij vaak alleen verwondering op. Daar zagen we echter een paar onderzoekers van onze eigen faculteit, met een voor de groep (die hoofdzakelijk uit vrouwen bestond) aansprekend onderwerp: Let’s talk menopauze. Eindelijk een topic waar een aantal van ons ook verstand van had, al is de algemene kennis over dit taboeonderwerp nog altijd niet wijdverbreid. De onderzoekers hadden hiervoor een toolkit ontworpen.

Wij waren ook onder de indruk van het onderzoek naar duurzame, afbreekbare biomaterialen, materialen die van vorm veranderen onder invloed van water, warmte of licht, een zelfrijdende raceauto van studententeam URE (ik denk eigenlijk dat daarmee de lol voor Max Verstappen er wel af is), maar ook de auto van team Ecomotive die voor 75% gerecycled kan worden, of een vrouwvriendelijkere manier om borstkanker op te sporen. De studenten vertelden er gepassioneerd over.

We mopperen graag op onze universiteit. Maar wat doen we hier toch ook vette dingen.

Annemarie van Malsen werkt als communicatiemedewerker voor de faculteit Industrial Design van de TU/e. Ze schrijft deze column op persoonlijke titel. 

Deel dit artikel