door

Veel praten en af en toe een potje ballie

26/09/2024

“Geef eerlijk antwoord op vragen. Probeer de scholieren bij het gesprek te betrekken, ook al stellen de ouders vragen. Praat niet negatief over programma’s of andere universiteiten. Maak het niet te laat op de avond ervoor. Maar als je dat toch doet, zorg ervoor dat je je uitgelopen mascara hebt afgewassen en je er fris en toonbaar uitziet op zaterdagochtend. De open dag betekent de hele dag aan staan: veel mensen, veel praten, veel vragen, en veel staan, al krijg je ook tijd om even te chillen en een potje ballie (tafelvoetbal) te spelen.”

Afgelopen maandag was de kick-off van het voorlichtingsjaar met de nieuwe student voorlichters van onze faculteit. Een ervaren student vertelt wat ze dit jaar kunnen verwachten. Niet alleen neemt ze haar collega’s mee in het curriculum en eventuele wijzigingen, alle voorlichtingsactiviteiten komen aan bod. Zo zijn er natuurlijk de open dagen. Zaterdag 5 oktober is de eerste. 

De hele serie verdiepende voorlichtingsactiviteiten komt daarna aan de orde: de meeloopdagen, proefstudeerdagen, een online open dag, een open dag voor aankomende masters, individuele rondleidingen, eventueel een gesprek met een studieadviseur, etc. Met als belangrijkste tip: betrek alle deelnemers bij het programma en probeer te ontdekken wat ze willen weten, en pas daar je programma op aan.  
 
User-centered design, zouden ze dat bij de faculteit Industrial Design noemen. Misschien geldt dat niet helemaal voor je eerste aanmelding als studiekiezer, die gebruiksvriendelijker kan. Maar het geldt zeker wel voor alle voorlichtingsactiviteiten die daarna volgen. Naar verwachting hebben we aan het eind van deze week het maximale aantal deelnemers van de open dag, 4800, al bereikt. Dus ik ga vrijdag 4 oktober vroeg naar bed, trek zaterdagochtend mijn makkelijke schoenen aan en dompel me onder in de zee van scholieren, ouders, collega’s, rondleidingen en presentaties.  

Annemarie van Malsen werkt als communicatiemedewerker voor de faculteit Industrial Design van de TU/e. Ze schrijft deze column op persoonlijke titel. 

Deel dit artikel