door

Bijna klaar voor TikTok

06/06/2024

Als ik opzij door het raam kijk, zie ik op het grasveld voor Vertigo de workshop ‘Bike Repair’, een activiteit in het kader van TU/e’s Green Week. En dan ben ik me ineens bewust van een gapende generatiekloof.  

Een cursus bandenplakken op de TU/e?  Dat is toch één van de eerste ‘technische’ vaardigheden die je leert als kind? Was er nooit echt handig in, of dol op, maar voordat ik naar de middelbare school ging, heeft mijn vader me wel geleerd hoe je een fietsband plakt en een trapper vervangt. Mijn moeder en zus vonden het niet zo prettig als ik hun fiets gebruikte als Swapfiets. 

Onze studenten hebben andere vaardigheden, die ik dan weer met moeite onder de knie krijg. Vooral digitale. Vorige week deed ik mee met de cursus ‘filmen met je smartphone’ met een aantal collega’s van communicatie. 

Een superleuke, zeer informatieve en nuttige workshop van een dag, waarin we nieuwe mogelijkheden van onze telefoon ontdekten en leerden hoe je een filmpje opbouwt met korte shots, en die vervolgens monteert. Muziekje eronder en hup, klaar om online te zetten. Ideaal om even snel wat beelden te delen van bijzondere momenten op de faculteit.   

Viel toch een beetje tegen. Samen met mijn collega lukte het om de nodige beelden te schieten voor een filmpje. Paar close ups, stukje interview, wat shots een beetje verder weg, stukje voice-over, … 

Bij het afspelen kwamen we er al snel achter dat we de volgende keer toch echt wel de reversmicrofoon moeten gebruiken. Na bijna anderhalf uur monteren hadden we precies 5 seconden film klaar.  

Maar oefening baart kunst, toch? Vrijdag ga ik filmen tijdens de Demo Day van Industrial Design. Materiaal verzamelen voor mijn huiswerkopdracht. Ik reken er niet op dat het resultaat 's avonds gelijk al online staat. Maar fijn om te weten dat er veel studenten zijn, die sinds de Green Week niet alleen weten hoe ze een fiets kunnen repareren, maar mij ook kunnen helpen met tips and tricks voor het filmpje.  

Ben bijna klaar voor TikTok, maar nog niet helemaal. Gun deze generatie X-er wat extra tijd. 

Annemarie van Malsen is communicatiemedewerker aan de faculteit Industrial Design van de TU/e. Ze schrijft deze column op persoonlijke titel. 

Deel dit artikel