door

Spinnen zonder web

15/01/2025

De TU/e is een extreem complexe organisatie. Allerlei instituten staan dwars op de faculteiten en diensten en zij hebben elk weer samenwerkingsverbanden met externe partijen, zowel op gebied van onderwijs als op het gebied van onderzoek. Onze bestuurders bewaken dit strak gespannen, veerkrachtige web zoals een spin dat doet.

Zo af en toe komt er een vlieg in het web. Dan is er ineens een probleem en haasten de bestuurders zich naar de verstoring om daar de zaken op te lossen. Ik wed dat elke medewerker wel een voorbeeld uit de eigen omgeving kent, met Beethoven het meest recente voorbeeld. Toen vloog er een dikke bromvlieg midden in het web.

Tot afgelopen weekend, want van het een op het andere moment was het web weg. Gehackt.

En daar zaten we dan met zijn allen op maandagochtend. Veel studenten en collega’s konden nog bij hun e-mail en bij Teams, maar sommigen ook niet. Canvas was voor een enkeling nog bereikbaar, maar voor de meesten niet meer en hetzelfde gold voor allerlei systemen die via SurfContext werken, zoals Osiris. Ondertussen kregen we via de pers te horen dat we maar beter thuis konden blijven, want onderwijs zonder Internet, dat kan niet.

Ik kreeg lachende berichtjes van vrienden: “ik dacht dat jullie met krijtjes werkten?” en mijn collega Mitchel Brunings noemde de situatie omgekeerde Corona: in plaats van zo snel mogelijk online moeten we zo snel mogelijk offline. Er was ook goed nieuws, want hoewel er niets meer werkte, was er wel koffie! Voor wetenschappers toch een eerste levensbehoefte, nietwaar?

Via via kregen we het advies om via andere kanalen te communiceren (gebruik Signal, niet Whatsapp, dan hoef je je privételefoonnummer niet te delen met collega’s en leest Facebook niet mee). En inmiddels weten we dat de tentamens een week uitgesteld worden omdat studenten niet meer bij studiemateriaal kunnen en docenten niet meer in staat zijn om tentamens af te drukken.

Door de complexiteit van de TU/e heeft de hack ook consequenties ver buiten onze campus. Het Data-Science onderwijs bijvoorbeeld, wordt deels in en met Tilburg Universiteit verzorgd. Ook die universiteit moet dus hun planning aanpassen (en een vervelende bijkomstigheid is dat hun planningstool twee weken gepland offline is). Collega’s die in het buitenland zitten hebben geen Eduroam en door het opschuiven van het collegejaar kunnen (reis)planningen van docenten en studenten behoorlijk onder druk komen te staan.

Toch lukt het ons ook deze keer weer, want hoewel het web even weg is, is de veerkracht er nog wel.

Deel dit artikel