door

“Open” Dagen

06/09/2024

Het collegejaar is weer begonnen. De campus stroomt weer vol met nieuwsgierige, vooral buitenlandse, studenten: het aantal Nederlandse eerstejaars daalt nog steeds gestaag. Natuurlijk rijst dan de vraag waarom VWO-leerlingen de TU/e links lijken te laten liggen.

Mijn zoon zit in 5 VWO op een middelbare school in Eindhoven en weet nog niet zo goed wat hij wil studeren, hoewel hij neigt naar Natuurkunde. Gelukkig heeft hij anderhalf jaar om zich te oriënteren op een vervolgopleiding. Tijd om open dagen te bezoeken en zich aan te melden voor allerlei meeloopactiviteiten.  

Na wat voorwerk, samen met een paar klasgenootjes, verzuchtte hij dat de TU/e niet erg open is over haar voorlichtingsactiviteiten. Omdat ik wel een beetje weet hoe “goed” de TU/e is met het maken van websites, ben ik eens naast hem gaan zitten. Wat bleek. Hij had helemaal gelijk.  

Om te beginnen is er geen enkele informatie te vinden voordat je al je persoonlijke gegevens invult. Op de simpele vraag “hoe ziet de open dag op 5 oktober er uit” krijgt mijn zoon zonder profiel geen antwoord. Voor dat profiel wil de TU/e echt alles van je weten: e-mailadres, geboortedatum, geslacht, land van herkomst; allemaal verplichte velden en voor het doel volstrekt overbodige informatie. Ik vraag me af of het verzamelen van zoveel data voor een open dag eigenlijk wel verantwoord is.  

Eenmaal de eerste stap voorbij moest hij zichzelf door een pagina worstelen waar hij een persoonlijk programma voor die dag moest samenstellen. Ik heb er respect voor dat hem dat gelukt is, want om dit zo moeilijk mogelijk te maken is de informatie per opleiding gesorteerd, maar volgt elke opleiding een andere tijdsindeling, waardoor je steeds foutmeldingen krijgt over onderdelen die in tijd overlappen. Ook moet je vooraf al bekend zijn op de Campus, zodat je weet dat je niet in 0 minuten van de Blauwe zaal naar Flux kunt komen. Maar goed, de aanhouder wint en de enige beslissing die hij nog moet nemen is wie er met hem mee gaat die dag, want de TU/e heeft een maximum van één begeleider ingesteld. 

Voor veel Nederlandse Gen-Z’ers is dit allemaal een stap te ver. Zij zullen die website bekijken en denken: “dan ga ik wel ergens anders studeren”. En ik geef ze geen ongelijk. Dat daarnaast zelfs de studentendecaan van zijn middelbare school tijdens een ouderavond verzuchtte: “tja, met de TU/e zijn geen afspraken te maken” helpt niet mee om meer VWO-leerlingen aan te trekken. 

Boudewijn van Dongen is professor Process Analytics aan de TU/e. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel.

Deel dit artikel