door

Onderwijs- en examenreglementen

11/02/2025

Onlangs zat ik in een vergadering om het proces van het vaststellen van het onderwijs- en examenreglement (OER) van de faculteit op te starten. Met twintig man een uur lang vergaderen over dat proces, dus niet over het document zelf. Ik merkte op dat de OER waarschijnlijk het allerduurste document van de TU/e is, gezien de hoeveelheid tijd die er aan besteed wordt.

Iedere opleiding heeft een OER nodig, dat staat zo in de wet. In die reglementen moet een aantal spelregels afgesproken worden over hoe een opleiding precies in elkaar steekt en welke rechten en plichten er tussen student en instelling gelden. De OER in Eindhoven wordt echter nog voor een heel ander doel gebruikt en dat is het aansturen van faculteiten. Om ervoor te zorgen dat alle faculteiten precies doen wat de centrale organisatie wil, staat de OER vol met procesbeschrijvingen. Beschrijvingen die helemaal niet in de OER thuis horen en die het document daarom ontzettend langdradig maken.

Wat echter nog het meest in het oog springt in onze reglementen is het gebrek aan hardheidsclausule. Daar waar de TU/e pretendeert om “student-centric” te zijn, gaat het juist op dat gebied heel erg mis. Want lezen we in de OER van een willekeurige opleiding in Amsterdam: “In gevallen waarin de onderwijs- en examenregeling niet voorziet, en in gevallen waarin sprake is van onevenredige benadeling of onbillijkheid van overwegende aard, beslist de decaan onder wie de opleiding valt, tenzij het de bevoegdheid van de examencommissie betreft.”, in Eindhoven ontbreekt zo’n clausule.

Juist omdat op specifieke punten wel in de OER opgenomen is dat een Examencommissie in bijzondere omstandigheden mag afwijken van de regels, mag dat op alle plaatsen waar dat niet expliciet staat niet. Ook dit is een stukje centrale controledrift. Men wil op centraal niveau voorkomen dat faculteiten afwijken van de regels. En dat leidt soms tot heel vervelende situaties voor studenten en voor examencommissies. Het opnemen van een algemene hardheidsclausule is niet voor niets al geruime tijd een wens van de examencommissies die steeds terzijde geschoven wordt in het proces van het vaststellen van de OER.

Dit proces is weliswaar nog maar net begonnen, maar ik ga er in ieder geval op aandringen dat de OER van onze faculteit een algemene hardheidsclausule krijgt, wat overigens niet direct wil zeggen dat voor elke student die op skivakantie wil een uitzondering op de regels gemaakt moet worden.

Deel dit artikel