Nalatenschap
Fier prijkte de titel van het afscheidsinterview met vertrekkend voorzitter van het CvB op het koffieautomaat: “Ik heb aan de TU/e de kunst van het verleiden geleerd”. Hierin blikt Robert-Jan Smits terug op zijn nalatenschap aan de TU/e. Na het lezen van het interview kan ik een glimlach niet onderdrukken.
Tegelijkertijd krijg ik een oproep van vakbond FNV om deel te nemen aan stakingen tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Ik heb nog nooit meegedaan aan stakingen. Staken haalt in het hoger onderwijs niets uit. Als morgen al het ziekenhuispersoneel gaat staken, dan merken politici dat direct. Hun ooglidcorrecties moeten bijvoorbeeld uitgesteld worden. Als morgen alle vuilnismannen gaan staken, dan ruikt iedereen dat direct. (Ik ben drie keer tijdens een dergelijke staking in Rome geweest; ik kan dat niemand aanraden). Als wij morgen gaan staken, merkt niemand dat.
Staken
De paar studenten die tijdens een staking de moeite nemen om naar college te komen, halen hun schouders op: “Oh, blijkbaar geen les vandaag”. Op sommige instellingen in Eindhoven zijn lessen al helemaal afgeschaft, dus daar zou staken helemaal niet opvallen. Het onderzoek aan de TU/e zal er ook niet onder lijden, want elke nieuwsgierige onderzoeker doet dat onderzoek toch wel. Het werk wordt gewoon ingehaald of gaat door aan de keukentafel. Sterker nog, veel collega’s zullen stakingen in het onderwijs zien als extra onderzoekstijd.
Verleiden
Daarbij vallen de bezuinigingen waartegen ik zou moeten staken aan de TU/e vooralsnog mee, want ik lees dat Robert-Jan Smits ASML heeft verleid om de komende tien jaar ’maar liefst’ 8 miljoen per jaar in de TU/e te steken. (Even voor de context: ASML sponsort maandelijks voor ruim 8 miljoen euro allerlei lokale evenementen en de nettowinst over 2024 was 7,6 miljard euro).
En dan is daar mijn glimlach: het is Robert-Jan Smits niet gelukt om de minister te verleiden de bezuinigingen terug te draaien. Dat was nog eens een nalatenschap geweest. Zou het de vakbonden wel lukken? Ik hoop het van harte.
Boudewijn van Dongen is professor Process Analytics aan de TU/e. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel.
Discussie