'Let op: Thuiswerken kost geld'
U kent hem wel, dat zinnetje: ‘Let op: Geld lenen kost geld’. Die staat bij alle reclames voor financiële producten. Een soortgelijke zin zou moeten worden toegevoegd aan alle e-mails en seminars over thuiswerken. Want thuiswerken kan ongemerkt heel duur uitpakken, en dan heb ik het niet over de koffie en het toiletpapier.
Het probleem is de aangepaste vergoeding voor woon-/werkverkeer van 12 cent per kilometer op de dagen dat je naar de TU/e komt en 2 euro per dag op de dagen dat je thuisblijft. Ikzelf woon zo dicht bij de universiteit dat thuiswerken loont. Naar de TU/e komen levert me 1,44 euro per dag op, thuisblijven 2 euro.
Vervelender is het als je wat verder weg woont, bijvoorbeeld in Maastricht. De enkele reisafstand is dan meer dan 50 kilometer en tot en met 2020 kreeg je daarvoor als medewerker een onbelaste vergoeding van ruim 190 euro per maand. Voor dat geld kochten veel collega’s een Dalurenabonnement bij de NS en door de werktijden slim te kiezen houd je dan zelfs geld over voor de busreis van en naar het station.
Onder de huidige regels krijgt een medewerker alleen een vergoeding voor de dagen dat er gereisd wordt tot een maximum van 50 kilometer enkele reis. Kom je fulltime naar het werk vanuit Maastricht, is dat 214 euro per maand. Voor elke dag dat je structureel thuiswerkt gaat daar 36,37 euro af (in plaats van 12 euro reiskostenvergoeding krijg je immers 2 euro thuiswerkvergoeding).
Op zich klinkt het logisch dat je voor de dagen dat je niet reist ook geen reiskosten vergoed krijgt. Het grote probleem is dat de NS hier niet aan meewerkt. Er zijn geen abonnementen voor drie dagen in de week. Het is alles of niets. Je blijft dus dezelfde kosten maken, maar krijgt geen vergoeding.
Zelfs als je rekening houdt met de nieuwe internetvergoeding van 300 euro per jaar en met alle fiscale mogelijkheden van het keuzemodel arbeidsvoorwaarden, loopt het effect voor iemand die ver weg woont en vier dagen per week thuiswerkt op tot zo’n 100 euro netto per maand. Je moet wel echt een hekel aan je collega’s hebben om er zoveel geld voor over te hebben om ze niet te hoeven zien.
Het argument dat de medewerker dan maar moet verhuizen gaat niet op. Veel van onze collega’s wonen noodgedwongen verder weg. Soms omdat woonruimte dichterbij niet te betalen is, soms omdat de partner ook werkt en precies de andere kant op moet reizen. Ik verwacht dat er de komende tijd heel wat discussies gevoerd worden over thuiswerken. Denk daarbij dan aan de waarschuwing: ‘Let op: Thuiswerken kost geld’.
Discussie