Foto | Bart van Overbeeke
door

Ik mis mijn whiteboard!

21/04/2020

Kwartiel 3 zit erop. Na onrustige weken waarin de TU/e op fenomenale wijze veranderde in een soort open universiteit kunnen we stellen dat we het goed gedaan hebben. Wat mij betreft was het eens maar nooit weer (nou ja, kwartiel 4 nog een keer dan. Vooruit).

Zelf heb ik een online tentamen georganiseerd. Voor een selecte groep studenten organiseerde ik een derde poging voor een struikelvak. Normaal gesproken is dit een schriftelijk tentamen dat in ANS gescand wordt, maar deze keer werd het tentamen via ANS online afgenomen en de surveillance werd door een collega verzorgd. Een prima manier van werken, zelfs voor een tentamen dat grotendeels op papier gemaakt moest worden. Studenten moeten dan een scan van hun uitwerking maken met de telefoon en deze uploaden.

Daags voor het tentamen was er een digitaal vragenuurtje. Tijdens deze MS Teams-meeting konden studenten aan de hand van oude tentamens of materiaal uit het boek vragen stellen. En dat deden ze. De sessie was door de studenten goed voorbereid en ik hoop dat ik alle vragen naar tevredenheid heb kunnen beantwoorden. Eigenlijk was het een soort digitaal lesgeven. En bij lesgeven heb je een krijtbord nodig, of een whiteboard, als je voor een kleine groep staat en je zelf geen wiskundige bent.

In de digitale omgeving is een whiteboard ook heel handig. Helaas is juist die functionaliteit aan de TU/e stuk. Het digitale whiteboard werkt wel in Lync, maar niet in Teams. Je whiteboard wordt wel aangemaakt (en je kunt het ook zien via https://whiteboard.microsoft.com/), maar in de Teams-omgeving komt het niet tevoorschijn. Ik moest me dus behelpen met Paint. Ook in meetings met AIO’s en afstudeerders mis ik mijn whiteboard.

Maar wat ik nog het meeste mis, is het feit dat ik gewoon weer voor dat whiteboard kan gaan staan. Met een kop koffie in mijn ene hand, een stift in mijn andere (ik heb ze in acht kleuren) en de dop van de stift in mijn mond. Proberen mijn gedachten, een paper, een verslag, een vak, of wat dan ook te ordenen op een groot wit vlak, waarna er een foto van gemaakt wordt die in een digitaal archief verdwijnt. Er gaat toch echt niets boven een fysiek whiteboard.

Deel dit artikel