door

Waarom sporten óf parkeren?

08/05/2018

Het College van Bestuur deed afgelopen week een Babbelboxje en vroeg zich hardop af: Moeten we investeren in parkeren óf sportvoorzieningen? Cursor aarzelde niet om dit dilemma voor te schotelen aan de lezers op Facebook, waarna er een financiële Hunger Games ontstond in de comment-sectie. Beide kampen schoten scherp met jij-bakken in een poging om de publieke opinie en de broodnodige investeringen binnen te slepen.

Toen de rookwolken van het verbale geweld waren opgetrokken, schreef Cursor-hoofdredacteur Han Konings op zijn beurt verbaasd te zijn dat er zoveel steun was voor een parkeerinvestering. Hoewel sport qua imago een aantal Student Hotels hoger staat aangeschreven dan een roedel auto’s, deel ik Konings’ verbazing niet.

Kluitje in het TU/e-riet

De forenzen op vier wielen zijn in de afgelopen twaalf jaar meermaals met een kluitje in het TU/e-riet gestuurd. Eerst kwamen er slagbomen om echt alleen externe parkeerders buiten de deur te houden, toen mochten toch nog alleen medewerkers gratis parkeren, vervolgens was betaald parkeren onvermijdelijk omdat een parkeergarage de drukte moest gaan oplossen, maar uiteindelijk moest men het maar doen met een gratis parkeerplaats op zo’n twintig (!) minuten loopafstand van het Hoofdgebouw. Dat dit laatste plan ooit op 1 april bekend werd gemaakt zegt genoeg over hoe serieus de autogebruikers worden genomen.

Ik geloof best dat de solvabiliteit van de TU/e niet toereikend is om op dit moment in beide ‘projecten’ te investeren. Het huidige dilemma klinkt echter als een excuus om het parkeerprobleem van de universiteit voor zich uit te schuiven. Het CvB deelde ongetwijfeld de verwachting van Konings dat een investering in het Studentensportcentrum op veel meer enthousiasme zou kunnen rekenen, en dat de sportief afgetrainde publieke opinie wel eventjes met de parkeerweerstand zou afrekenen.

Gelegenheidsargumenten

‘Sport vs Parkeren’. Het klinkt als een nieuwe Marvel-film waarin twee superhelden met elkaar op de vuist gaan. Want dat behelst dit dilemma, een malafide frame om de TU/e-community te verdelen, terwijl we voor beide groepen moeten zorgdragen. Mensen die op Facebook schreven dat autobestuurders maar moeten gaan fietsen of dat studenten maar een abonnement bij een andere sportschool moeten nemen, schreven dit volgens mij niet omdat ze dit echt vinden. Het zijn slechts gelegenheidsargumenten omdat het CvB voor hen een nieuwe vijand had gecreëerd.

Overigens, waar ik net dilemma zei, bedoelde ik valse dichotomie. Stop de tijd.

Foto | Bart van Overbeeke

Deel dit artikel