door

Twee gescheiden werelden

21/09/2016

Toen een ras-Helmondse docent een aantal jaar terug zijn college-reeks opende met ‘I hate you all welcome…’ kreeg ik spontaan last van nierfalen. Helaas bleef het daar niet bij - ik hoop nog steeds dat het een grapje was - en had ik aan het einde van mijn bachelor meerdere donororganen nodig. Op sommige faculteiten werd duidelijk vaker carnaval gevierd dan Engels gesproken.

Hoewel Helmond-bashing mijn kerntaak is als Eindhovenaar, heb ik eigenlijk weinig zin om deze discussie over het Engels van docenten op te rakelen; toen dit al een probleem was had Gordon nog een bos krullen en scoorde hij nummer-1 hits. Toch moet ik even peuren in deze oude, stinkende wond, want niet alleen worden er meer Engelse vakken gegeven, maar er wordt ook gestreefd naar een internationale community.

Gestreefd, ja. Na een aantal jaren zieltjes in het buitenland werven, dribbelen er dan wel een heleboel expats over de TU/e-campus, maar vaak vormen zij slechts een gescheiden groep binnen hun opleiding of afdeling. In plaats van een internationale community, hebben we nu een expat-eiland in de Brabantse melting pot.

Natuurlijk, een vereniging als Cosmos is ontegenzeggelijk succesvol, maar haar bereik blijft beperkt tot de kustlijn van expat-eiland. Er vindt weinig interactie plaats tussen internationale en Nederlandse studenten en medewerkers, laat staan dat er vriendschappen ontstaan. Ik moet altijd denken aan de internationale studenten die doelloos op het gras zitten tijdens de introweek, niet alleen ongelukkig met de broodjes kaas in hun lunchbox, maar ook verveeld omdat er een bezoek aan ongeïnteresseerde, Nederlandse studentenverenigingen op het programma staat.

De onvrede over steenkolen-engels is slechts symptomatisch voor dit gebrek aan echte internationale integratie. De druk van bovenaf om steeds meer Engelstalig onderwijs aan te bieden, gaat dit niet verbeteren, dus waarom focust de TU/e zich niet op het aanbieden van meer taalcursussen? Waarom deelt een docent niet een keer projectgroepjes in? Waarom kijkt de TU/e niet naar het Sportcentrum, waar buitenlandse en Nederlandse sporters hand in hand gaan? Let’s stop feeding this discussion on the English of teachers and start fixing our community.

Deel dit artikel