- Campus
- 02/07/2014
Boeddha terug op vertrouwde stek
De boeddha, het middelpunt van een kunstwerk dat op zonne-energie werkt, is vanmiddag teruggekeerd naar de vijver bij de Zwarte Doos. Vergezeld door zes eieren met zonnepanelen en nieuwe bekabeling. Als de software die voor de aansturing zorgt helemaal af is, gaat de boeddha werken. Dat wil zeggen: met lichtinval omhoog en in het donker omlaag.
Dik ingepakt in bubbeltjesplastic wordt de tachtig kilo wegende boeddha in een bootje naar het midden van de vijver gebracht. Medewerkers van het bedrijf Swanenberg, dat ook een nieuw hydraulisch systeem maakte waardoor de sculptuur omhoog en omlaag kan, begeleiden het spirituele beeld.
Zes eieren met daarop zonnepanelen die via (nieuwe) kabels zijn gekoppeld aan het aansturingsmechanisme in de Zwarte Doos, kunnen de boeddha omhoog en omlaag laten bewegen. Overdag, met zonlicht, gaat het beeld omhoog en als het donker is verdwijnt het onder water.
In de boeddha zit een cilinder, bestaande uit drie over elkaar schuivende buizen, waarin olie gepompt wordt. De stroom die de zonnepanelen opwekken, stuurt straks de hoeveelheid olie die in de hydraulische cilinder wordt gepompt. In het systeem wordt een beveiliging ingebouwd die ervoor zorgt dat de figuur bij slecht weer, bijvoorbeeld bij harde wind of vrieskou, automatisch onder water zakt. Medewerkers van het Equipment & Prototype Center van de TU/e hebben gewerkt aan de elektronica die de hydrauliek van de boeddha moet gaan aansturen.
Het beeld wordt vanmiddag getest en wordt daarna vastgezet, totdat de software optimaal is en duidelijk is hoe de boeddha het beste functioneert. In principe blijft het bij zes eieren met zonnepanelen die voor de zonne-energie zorgen. De andere eieren in de vijver blijven wel liggen, maar hebben geen invloed op de werking van de boeddha. De verkregen energie wordt overigens alleen gebruikt om het beeld te laten bewegen.
Het kunstwerk dat voluit SOH19 States of Nature heet is van kunstenaar Alex Vermeulen en is in 2006 gemaakt op initiatief van studenten Technische Natuurkunde. Eerder werkte het niet goed, maar de verwachting is dat dit nieuwe hydraulische systeem wel gaat werken.
Discussie