Wil je aandacht voor werkdrukverlaging? Vind je het inbedden van duurzaamheid in onderwijs en onderzoek belangrijk? Of moet het College van Bestuur zich gaan richten op uitbreiding van de campus richting Hondsheuvels? Deze of heel andere thema’s mogen studenten en medewerkers prioriteit geven als een student-assistent ze een koffertje met gekleurde fiches voorhoudt. Iedere kleur staat voor een van zes thema’s per koffertje en er zijn twee verschillende versies. In vier dagen tijd bezoeken student-assistenten de meeste TU/e gebouwen.
Neuron
Tess Grobben is een van hen en spreekt op maandag in de Lounge in Neuron zoveel mogelijk mensen aan. “Ik zie studenten eerst wat verward kijken als ik het woord ‘instellingsplan’ uitspreek, maar na uitleg dat er naar input van hen gevraagd wordt, zie ik meteen een actievere houding. Ik merk dat studenten best betrokken zijn.” In het eerste uur heeft ze naar schatting tachtig fiches laten selecteren.
Het valt haar op dat er veel gele fiches worden gekozen, die staan in haar koffer voor reductie van de werkdruk, en veel blauwe. “Die gaan over het belang van cybersecurity en dan wordt er wel bij gezegd dat die aandacht daarvoor een beetje laat komt, gezien de aanval eerder dit jaar.”
Zelf koos de Industrial Designstudent ook geel. “Het is niet voor mij persoonlijk, maar ik zie bij veel vrienden bij SSRE dat de werkdruk echt hoog is. Vooral bij Biomedische Technologie is veel verplichte aanwezigheid en minder ruimte voor zelfstudie. Ook bij Bouwkundestudenten merk ik stress op.”
Helix
In Helix gaat Geert Langhout (student Mechanical Engineering) rond met een ander koffertje. “Ik probeer bij iedereen door te vragen en in gesprek te gaan. Het is wisselend hoe betrokken studenten zich hier voelen. Wat opvalt, is dat vooral miscommunicatie een irritatiefactor is. Ik merk niet dat in Helix veel mensen hun ei kwijt moeten.”
De selectie die de aangesproken TU/e’ers maken, komt in een zakje en wordt door de werkgroep Instellingsplan meegenomen als input voor het framewerk van het instellingsplan 2026-2030 dat op Intranet te zien is.
Eigenlijk zijn de koffertjes een gespreksopener om TU/e’ers te verleiden de enquête op intranet in te vullen. Dat kan tot en met 4 april. De twaalf thema’s worden daar ook genoemd, maar nu wordt gevraagd welke drie het belangrijkst en welke drie het minst belangrijk zijn voor de respondent.
Grobben en Langhout vragen iedereen om de QR-code die je direct naar de digitale vragenlijst stuurt, te scannen. Grobben: “Ik blijf erbij staan tot de scan gemaakt is. Of mensen de lijst daarna invullen, is aan hen. Maar ik denk dat ze het wel doen.”
Alle info en de link naar de enquête staan hier op intranet.
Discussie