Universiteiten staken, de TU/e doet nog niet mee
Leiden heeft maandag als eerste een dag gestaakt als protest tegen de geplande 1,3 miljard bezuinigingen op onderwijs en onderzoek. De komende weken zullen veel andere universiteiten en hogescholen volgen. De TU/e-gemeenschap is in overleg over een stakingsdatum voor Eindhoven.
Deze zogenaamde estafettestakingen zijn een initiatief van WOinActie in samenwerking met vakbonden AOb, FNV en LSVb. Hiermee hopen ze dat de onderwijsbegroting waar de Tweede Kamer na lang onderhandelen mee instemde alsnog zal worden afgekeurd door de Eerste Kamer.
“Na de landelijke demonstratie op 25 november is de bezuiniging teruggebracht van 2 naar 1,3 miljard, maar het is nog steeds een mokerslag die effect gaat hebben op honderden banen. Dat is gewoon onacceptabel”, vertelt Bernard Koekoek van FNV. “Daarom gaan we door, en gaan we ook een stapje verder met nu een estafettestaking.” Of en wanneer een universiteit staakt, wordt bepaald door de universiteitsgemeenschap - medewerkers en studenten - en dus niet door het bestuur van de universiteit.
Estafette van start
De estafette werd maandag afgetrapt door Universiteit Leiden samen met Hogeschool Leiden. De lokale politie telde in totaal een kleine drieduizend demonstranten, waaronder ook de politici Rob Jetten (D66) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA). Dinsdag was Utrecht aan de beurt, daar legden Universiteit Utrecht, Universiteit voor Humanistiek en Hogeschool Utrecht het werk neer.
De komende weken zullen universiteiten en hogescholen door heel het land elkaar afwisselen in deze stakingsestafette. Meerdere universiteiten hebben inmiddels een stakingsdatum geprikt. Vakbond FNV liet in een eerder gesprek weten dat er ook bij de TU/e-gemeenschap animo is om te staken, maar tot op het heden is er nog geen officiële datum geprikt.
Eindhovense staking
TU/e-student Lieke van der Zee heeft daarom het heft in eigen hand genomen en organiseert volgende week dinsdag een actiemeeting in Neuron. “Deze meeting is bedoeld om tot een stakingsdatum te komen voor Eindhoven”, legt Van der Zee uit. “Daarnaast hoop ik dat hierdoor de bal gaat rollen en mensen het nieuws weer doorvertellen aan hun collega’s of medestudenten.”
Om zo veel mogelijk TU/e’ers te bereiken is Van der Zee druk mailtjes aan het sturen, waaronder aan alle decanen en het College van Bestuur. “En ik ga ook de burgemeester van Eindhoven en mensen uit de industrie uitnodigen om te komen.”
Staking versus demonstratie
De TU/e spreekt geen steun uit voor de huidige stakingen, laat de woordvoerder van de universiteit weten. “Medewerkers mogen conform het Europees Sociaal Handvest staken bij een conflict over de arbeidsvoorwaarden met de werkgever. In dit geval gaat het echter om stakingen gericht op keuzes van dit kabinet, en daarmee is het ‘politiek staken’. Daar bestaat geen wettelijke onderbouwing voor.”
Ondanks dat de universiteit niet actief haar steun uitspreekt, geeft ze medewerkers en studenten wel alle ruimte om deel te nemen aan een Eindhovense staking, mocht deze volgen. De richtlijnen die de universiteit hiervoor hanteert, zijn vrijwel gelijk aan de richtlijnen die golden tijdens de landelijke demonstratie van 25 november. Daarvoor werd wel steun uitgesproken en daarbij was de bestuursvoorzitter zelfs aanwezig.
In deze richtlijnen staat dat medewerkers vrij zijn om deel te nemen aan een staking in Eindhoven. Medewerkers die deelnemen hoeven daarvoor geen verlof op te nemen. Wel wordt er verwacht dat er in geval van deelname wordt overlegd met ieders leidinggevende, en - indien het gaat om een docent - er wordt gezorgd dat studenten geen lesstof of toetsen zullen missen. Ook studenten kunnen deelnemen aan de actie, behalve als zij toetsen of practica hebben die niet ingehaald kunnen worden.
Discussie