TU/e wint rechtszaak, medewerker ontslagen

De TU/e mag een universitair hoofddocent van de faculteit Applied Physics ontslaan. Dat heeft de rechter dinsdag besloten. De universiteit vindt dat de man disfunctioneert, hijzelf sprak van sociale onveiligheid die niet werd opgelost.

door
foto deepblue4you / iStock

‘Het ontbindingsverzoek wordt toegewezen en de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden vanwege verwijtbaar handelen van de werknemer’, aldus het oordeel van de rechter. ‘Niet is komen vast te staan dat de klachten van de werknemer over een sociaal onveilige werkomgeving terecht zijn.’

De eis van de medewerker om gewoon zijn werk te mogen voortzetten tot zijn pensioen is daarmee van tafel. De rechter vindt ‘de opstelling van de werknemer iedere redelijke oplossing in de weg staan’. Wel krijgt de man een transitievergoeding.

Naast definitievragen over sociale veiligheid, bleek mediation een heikel punt in deze zaak. De universiteit zegt dit meermaals te hebben aangeboden als manier om het conflict te sussen. De medewerker gaf in de rechtszaal aan mediation niet als een vrijwillige optie te hebben ervaren.

Hij wilde uiteindelijk de ombudsman wel als mediator in zijn proces, maar uit een mail blijkt dat het faculteitsbestuur dat niet zag zitten omdat het bestuur haar niet als onafhankelijk ervaart. Uiteindelijk heeft mediation helemaal niet meer plaatsgevonden tussen de twee partijen.

Hoger beroep

De woordvoerder van de universiteit, Ivo Jongsma, laat namens het bestuur weten tevreden te zijn over de uitspraak van de rechter. “We hopen voor iedereen dat hiermee een einde komt aan deze langlopende zaak. We zijn met name tevreden dat de rechter de grote inspanningen erkent die het faculteitsbestuur de afgelopen jaren heeft gedaan om tot een passende en faire oplossing binnen het dienstverband te komen met de werknemer.”

Lennaert de Jong, de advocaat van medewerker reageert dat zijn client dit oordeel niet had verwacht. “We zijn het niet eens met de uitspraak. De rechter geeft geen juiste weergave van de situatie gegeven. Zo is bijvoorbeeld voorbijgegaan aan de brandbrief die de ombudsman stuurde op 29 maart 2023.” De inhoud van die brief is niet openbaar maar door de rechter wel benoemd als email in het dossier en dat de ombuds daarin kritiek uitte.

De Jongs client gaat dan ook in hoger beroep. “Hij is strijdbaar en heeft vertrouwen dat er alsnog een rechtvaardig oordeel komt.”

Deel dit artikel