Nederlandse studenten blijven liever thuis: waarom?

Maar heel weinig Nederlandse studenten volgen een volledige opleiding in het buitenland. Vooral heimwee houdt hen tegen, maar ook de angst dat ze zo’n opleiding niet kunnen betalen. Dit blijkt uit een onderzoek van Nuffic.

door
foto Lorado / iStock

Een jaartje met een Erasmusbeurs naar het buitenland is erg populair bij Nederlandse studenten. Maar voor een volledige studie geldt het tegendeel. Van de bachelorstudenten trekt maar 1,4 procent de stoute schoenen aan, terwijl het Europese gemiddelde 3,5 procent is.

De organisatie voor internationalisering Nuffic vroeg Nederlandse studenten waarom ze zo zelden kiezen voor een volledige studie in het buitenland. Bijna de helft van de 378 respondenten zei niet ver weg te willen zijn van familie en vrienden.

Maar ook financiële redenen spelen een belangrijke rol. Veel studenten zijn bang dat het te duur is. Ze willen betere informatie over het studieaanbod, de kosten, eventuele financiële ondersteuning en hoe ze zich kunnen voorbereiden. Nuffic concludeert dat betere voorlichting belangrijk is.

TU/e

Ook aan de TU/e blijkt dat veel studenten een studie in het buitenland nooit serieus overwogen hebben. Voor bachelorstudent Bouwkunde Nienke van Abkoude speelde vooral gemak een rol. “Je zit hier al je hele middelbareschooltijd, en dan is het een logische stap om door te gaan naar een Nederlandse universiteit. Bovendien is hier alles goed geregeld en het onderwijs prima. Dan is het makkelijker dan uitzoeken hoe het ergens anders werkt.” Een volledige studie in het buitenland was voor haar geen optie. “Een halfjaar zou ik wel willen, maar niet mijn hele studie.”

Voor haar medestudent Kyana Wijnands gaf de afstand tot familie en vrienden de doorslag. “Je bent best jong als je begint met studeren. Ik zag het niet zitten om ineens zo ver weg te zijn dat ik mijn ouders alleen met kerst en in de zomervakantie zou zien.” Tegelijkertijd ziet ze dat anderen die stap wel aandurven. “Een vriendin van mij ging voor een jaar naar de VS met een hockeybeurs, maar het beviel haar zo goed dat ze daar haar hele studie is gebleven.”

Uit balans

Nederland kent wel een grote instroom van internationale studenten. In studiejaar 2023-2024 kwam ruim zestien procent van alle studenten in het hoger onderwijs uit het buitenland. Minister Bruins wil dat in balans brengen door de internationale instroom af te remmen en meer Nederlandse studenten te motiveren over de grens te kijken.

 

Deel dit artikel