Studenten starten petitie tegen huidige aanpak tentamens
Studenten van de TU/e zijn een petitie gestart tegen de manier waarop de universiteit met de nasleep van de cyberaanval omgaat. Zowel het schrappen van de inhaalweek in het derde kwartaal en het verschuiven van de tentamenweek brengen hun planning in de problemen en zou onnodige stress veroorzaken. Ze vragen om alternatieve oplossingen. De petitie is inmiddels 232 keer ondertekend.
‘We begrijpen dat de cyberaanval een ongelukkig en onvoorzien incident was. We zijn echter van mening dat de huidige reactie geen rekening houdt met het welzijn van de studenten en de academische integriteit’, leest de petitie.
Pablo Vega startte de petitie nadat hij hoorde hoe studenten met hun planning in de problemen kwamen, bijvoorbeeld met een geplande trip naar hun thuisland of een vakantie met de studievereniging. “Ik bleef maar horen dat mensen hun uitstapjes en evenementen moesten afgelasten. Het voelt een beetje alsof de universiteit een probleem had waar ze niet klaar voor waren en studenten de lasten moeten dragen.”
Alternatieven
De ondertekenaars vinden dat de universiteit onvoldoende voorbereid was op de cyberaanval en dat de huidige oplossing studenten benadeelt. De petitie is niet bedoeld als kritiek, schrijven ze, maar als pleidooi om een evenwichtige oplossing te vinden voor studenten, die de dupe zijn van de huidige aanpak. De studenten willen alternatieven, zoals flexibele examendata of online tentamens.
Ze vragen daarnaast om betere communicatie over het inplannen van herexamens, de gevolgen voor het bindend studieadvies (BSA) en mogelijke ondersteuning voor getroffen studenten. Als wijzigingen uitblijven ‘moet de universiteit duidelijk uitleggen waarom studenten geacht worden de financiële lasten te dragen die voortvloeien uit deze situatie.’
Consequenties
Vega: “We hebben ook geen beeld van wat de consequenties zijn voor het schrappen van de laatste studieweek in het derde kwartaal en de impact daarvan op de studiedruk. In die week staan ook deadlines voor Challenge Based Learning-projecten en andere opdrachten gepland. We vinden dat de universiteit een meer student-centered aanpak moet hebben.”
“Ik heb mijn hele tentamenperiode strak gepland”, zegt een andere student, die liever anoniem wil blijven. “In de tweede week heb ik een reis naar de VS gepland om familieleden te bezoeken. Die zijn oud en heb ik al vijf jaar niet gezien. Het is misschien de laatste keer dat ik ze zie, maar ik heb ook twee hertentamens, die ik niet nog eens kan herkansen. Als ik ze niet haal kom ik op 115 studiepunten uit aan het einde van dit jaar, maar ik heb er 120 nodig om de Honors Academy te mogen blijven doen, als er geen uitzondering komt. Ik denk niet dat het de schuld van TU/e is, maar ik wil hen aanmoedigen om naar andere oplossingen te kijken.”
In de update over de cyberaanval vandaag benoemt vicecvoorzitter Patrick Groothuis de zorgen van studenten. ‘Onze focus ligt nu vooral op het herstarten en herplannen van het onderwijs, maar we zoeken tegelijk al uit welke gevolgen er zijn en hoe we studenten kunnen helpen. Het studentenbelang staat voor ons zo veel mogelijk voorop en we doen ons uiterste best om voor zoveel mogelijk zorgpunten oplossingen te vinden. Zo gaan we in kwartiel 3 rekening houden met de studeerbaarheid, vanwege het feit dat het kwartiel één week korter is. En ook naar andere zorgen van studenten gaan we goed kijken. We komen hier op terug zodra we dat kunnen.’
Discussie