Koen Janssen wordt nieuwe collegevoorzitter van de TU/e

De universiteit heeft haar nieuwe voorzitter gevonden: Koen Janssen. Per 1 maart gaat hij van start op de TU/e en na een korte inwerkperiode zal hij op 27 maart officieel het stokje overnemen van de huidige voorzitter Robert-Jan Smits.

Janssen (1964) studeerde en promoveerde in de scheikunde aan de KU Leuven. De eerste dertig jaar van zijn carrière bracht hij door bij DSM, waar hij verschillende functies bekleedde. “Ik ben in 1991 begonnen als research scientist in de polymerenwereld en ben zo langzaam doorgegroeid naar groepsleider, afdelingshoofd en ben uiteindelijk de businesskant van het bedrijf opgegaan, waar ik verschillende leidinggevende en bestuurlijke functies heb gehad.” In 2022 verruilde hij DSM voor het TNO Brightlands Materials Center om daar managing director te worden.

Met net twee jaar op de teller bij TNO was Janssen niet op zoek naar een nieuwe baan, tot hij werd benaderd om toch te solliciteren voor de functie van TU/e-voorzitter. “Ze zeiden dat mijn profiel mooi paste bij wat ze zochten in Eindhoven. Ik heb me opengesteld en ben me gaan inlezen.” En met succes, want in maart mag hij zichzelf officieel collegevoorzitter noemen. “Dat ik de rol van voorzitter van de TU/e mag gaan vervullen, is een hoogtepunt in mijn carrière. Ik ga hiermee terug naar de kern, want alles begint met onderwijs en onderzoek.”

Ik sta echt open voor feedback en interactief denken, want uiteindelijk moeten we samenwerken om de TU/e verder te laten groeien

Koen Janssen
Aankomend collegevoorzitter
Waarom ben je de juiste persoon voor deze baan?

“De toekomst zal het bewijzen zeg ik altijd. Ik stel mij daar bescheiden in op. Waarom? Omdat eens je binnen de muren treedt je een verhaal krijgt waar je iets mee gaat doen samen met je collega’s. Wat ik in ieder geval meebreng is dat ik een verbindend leider ben. Ik voel ook in de gesprekken dat dat een eigenschap is die gewaardeerd wordt. Ik sta echt open voor feedback en interactief denken want uiteindelijk moeten we samenwerken om de TU/e verder te laten groeien.

Daarnaast ben ik goed in een integrale aanpak; ervoor zorgen dat we een punt op de horizon gaan definiëren waar we met z’n allen naartoe bewegen. Het is belangrijk dat iedereen dat punt onderschrijft, want vanuit dat punt gaan we de zaken verder faciliteren. Dat hoop ik samen te doen met iedereen, met alle lagen. Je hebt alle perspectieven nodig om die beslissing te maken. Ik denk dat ik de juiste ervaring heb om dat soort processen in goede banen te leiden.”

Ook al nemen we beslissingen die niet iedereen leuk vindt, je moet het wel goed kunnen beargumenteren

Koen Janssen
Aankomend collegevoorzitter
Zijn er thema's waar je specifiek mee aan de slag wilt gaan?

“Het is natuurlijk nog erg vroeg op de rit, maar belangrijke thema’s zijn voor mij onder meer sociale veiligheid, medezeggenschap en draagvlak. Ook al nemen we beslissingen die niet iedereen leuk vindt, je moet het wel goed kunnen beargumenteren. Zeker in een wetenschappelijke omgeving vind ik dat essentieel.

Daarnaast is duurzaamheid voor mij een passie. Je ziet genoeg gebeuren in de wereld en dat gaat mij aan het hart, dus daar wil ik mijn bijdrage aan leveren. Ik heb ook kinderen en kleinkinderen en die wil ik een even goede toekomst geven als mezelf.

En onderwijs in het algemeen. Hoe kunnen we de jongere generatie helpen het beste uit zichzelf te halen? Dit en meer zijn essentiële thema’s die samen moeten komen, want alleen van een stabiele basis kan je groeien.”

Ik zoek actief de uitdaging op omdat ik iets wil bijdragen

Koen Janssen
Aankomend collegevoorzitter
Er speelt momenteel van alles op de universiteit. Neem de bezuinigingen vanuit Den Haag, de groeiplannen vanuit Beethoven, of de governance. Voelt het als een uitdaging om juist op dit moment te beginnen?

“Dat is een uitdaging, maar anders had ik de job ook niet aangenomen. Ik vind dat juist leuk. Ik ben niet iemand die op de winkel zit te passen. Ik zoek actief de uitdaging op omdat ik iets wil bijdragen. Ik heb veel gekregen van de maatschappij en ik vind het mijn plicht om binnen mijn eigen kunnen iets terug te doen samen met de collega’s. Hoe uitdagender de omgeving, hoe beter ik word.

En ja, de uitdagingen hier op de TU/e zijn groot, dat besef ik heel goed. Maar onze universiteit is een professionele organisatie die al heel wat voor elkaar heeft gekregen dus ik start ook niet vanuit een blanco blad.”

Wat doe je als je bent uitgeklokt?

“Als ik thuis ben dan is het family time, dat vind ik ontzettend belangrijk. Ik heb drie kinderen en drie kleinkinderen en daar steken we heel veel tijd in. Vandaar dat woensdag ‘Opi-dag’ is en ik vanuit huis werk. Daar geniet ik ook ontzettend van.

Voor de rest reis ik graag. En als Vlaamse bourgondiër kan ik niet ontkennen dat ik van wining and dining hou. Vaak samen met vrienden. Ik ben heel simpel op dat vlak. Ik zoek geen fancy dingen, ik wil gewoon genieten van het leven. Dat houdt je ook energiek om op het werk te kunnen excelleren.”

Deel dit artikel