Kathmann: 48-uursplan na cyberaanval voor vitale sectoren
GroenLinks-PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann greep dinsdagmiddag de cyberaanval op de TU/e aan om in het Vragenuur van de Tweede Kamer te wijzen op het belang van plannen om vitale sectoren bij een digitale storing operationeel te houden. Staatssecretaris Teun Struycken reageerde dat de verantwoordelijkheid ook bij de organisaties zelf ligt, maar dat cyberveiligheid hoog op de agenda van het kabinet staat.
Kamerlid Barbara Kathmann begint haar spreektijd in het Vragenuurtje dinsdagmiddag met een “hele dikke pluim” voor de cyberexperts die nu hard aan het werk zijn om de systemen van de TU/e weer veilig te maken. Het GroenLinks-PvdA-Kamerlid haalt de cyberaanval in Eindhoven aan om aandacht te vragen voor de motie van haar partij om plannen te ontwikkelen ‘om essentiële dienstverlening bij een grootschalige digitale storing zo veel mogelijk in stand te houden’.
Het kabinet heeft ingestemd met dat voorstel, maar Kathmann mist actie. Moet er niet voor alle organisaties in de vitale sectoren – zoals hoger onderwijs, “maar ook de haven van Rotterdam en onze operatiekamers” – een plan komen te liggen om de “eerste cruciale 48 uur” analoog door te kunnen draaien? “Liefst nog vóór de zomer.”
Geen sluitpost
Reactie komt van staatssecretaris Teun Struycken, die minister David van Weel van Justitie en Veiligheid vervangt. Hij deelt eveneens een pluim uit aan het cybersecurityteam van de TU/e en benadrukt dat de regering in cyberveiligheid wil investeren, maar dat ook verwacht van instellingen: “Cyberveiligheid is een kernprioriteit, niet een sluitpost”.
Struycken verwijst verder naar het commissiedebat omtrent cyberveiligheid dat gepland staat op 5 februari, en naar nieuwe wetgeving in lijn met Europese richtlijnen, die volgende maand naar de Kamer gestuurd zal worden.
Discussie