Boodschap 'thuisblijven’ is aangekomen

Zondag heeft de TU/e zoveel mogelijk mensen geadviseerd om zelf te beslissen of het maandag nodig is om naar de campus te komen. Aan de parkeerplaatsen te zien hebben veel medewerkers positief beslist, maar in de gangen en gebouwen zien we zeer weinig studenten. Wie is wél gekomen en waarom?

De TU/e-website en daarna landelijke en internationale nieuwsmedia brachten zondag het bericht over de cyberaanval op de TU/e. Er zijn sms’jes gestuurd naar medewerkers en de boodschap is op zondag omgeroepen in MetaForum. Wie maandag op de campus is, heeft daar een goede reden voor.

Op de begane grond van MetaForum zit Finn Ruijters achter zijn laptop. Hij wacht op een afspraak met zijn afstudeerdocent van Systems and Control. Studenten kunnen niet bij hun leerstof, maar Ruijters heeft daar vandaag geen probleem mee. “Ik kan Matlab gewoon gebruiken nu en als ik internet nodig heb, heb ik 5G op mijn telefoon. Ik vind het wel relaxed zo rustig als het hier is. Maar het moet maar niet te lang duren.”

Dat vindt Timo Beune, student Mechanical Engineering, ook. Hij is op weg naar zijn afstudeerdocent, maar hij weet niet helemaal zeker wanneer de afspraak is. “Ik kan mijn agenda niet openen want ik gebruik de Outlook-calender van mijn TU/e-account. Als deze hack achter de rug is, ga ik die zeker aan mijn privé-account koppelen, dat leer ik vandaag wel.”

Ilja van Oort is Education Research Officer bij Electrical Engineering. Hij is naar de campus gekomen omdat hij vandaag prima zonder internet kan. “Mijn werk bestaat eigenlijk uit programmeren, maar vandaag ga ik vakliteratuur lezen die offline of op papier beschikbaar is. “

Nazorg

Docent Erik Steur (Mechanical Engineering) heeft maandagochtend een beetje zorgen over vijfhonderd eerstejaarsstudenten die een dynamicavak volgen. “Zij zouden vandaag komen om vragen te kunnen stellen over colleges van voorgaande weken. Ze gebruiken daarbij opgaven en een boek. Ik vroeg me af of de boodschap om niet naar de campus te komen iedereen bereikt heeft. Ik ben alle vijf lokalen langsgegaan en trof er zeven student-assistenten en twee studenten. Omdat het in principe mogelijk is zonder internet te werken hadden zij de afweging gemaakt wél te komen. Ik heb nu een student-assistent en de twee studenten die zich willen voorbereiden op de tentamens komende week, bij elkaar gezet in Matrix. De andere zes zijn nu naar huis.” Ook hij heeft een voornemen voor wanneer de crisis voorbij is. “Ik ga WhatsApp-groepen aanmaken met mijn vijftien student-assistenten om ze ook op een andere manier te kunnen bereiken, buiten de TU/e-systemen om.”

LIS

Al om acht uur vanochtend was LIS-medewerker Joyce Maas vijftig collega’s en student-assistenten aan het bijpraten over de situatie. “Gaaf om te zien dat er zoveel student-assistenten bij waren om te helpen. We hebben telefoonnummers uitgewisseld en gezorgd dat er bij ieder gebouw op de campus mensen zijn die de schaarse informatie van het moment kunnen delen en vooral vragen kunnen ophalen.” Voor nu is er weinig paniek, stelt de communicatieadviseur van LIS Jochem van Hattum.

Deze mensen kwamen naar de campus, ondanks de cyber attack. Cursor vroeg ze waarom.

Deze mensen kwamen naar de campus, ondanks de cyber attack. Cursor vroeg ze waarom.

Deel dit artikel