Andere onderwijsinstellingen gingen de TU/e voor

De TU/e is niet de eerste onderwijsinstelling die het slachtoffer wordt van een cyberattack. De afgelopen jaren werden ook de Universiteit Maastricht en de Hogeschool Arnhem Nijmegen aangevallen, en afgelopen augustus was wetenschapsfinancier NWO de pineut.

door
foto iStock / JuSun

De TU/e roept iedereen op om extra alert te zijn op phishing-e-mails. Dat zijn nepmails van hackers die je vragen om een link aan te klikken of ergens in te loggen. “De TU/e zal dit soort e-mails niet versturen.”

Al dan niet gerichte cyberaanvallen op hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen komen vaker voor. De zwakste schakel in ict-systemen is meestal de gebruiker, die op gekke linkjes klikt of zwakke wachtwoorden kiest.

Afgelopen augustus kreeg onderzoeksfinancier NWO een aanval te verduren. In 2021 zijn bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen persoonsgegevens van 530.000 mensen buitgemaakt.

Gijzelsoftware

Maar de meest geruchtmakende aanval vond plaats aan de Universiteit Maastricht. In de kerstvakantie van studiejaar 2019/2020 werden daar de systemen gegijzeld. De universiteit besloot uiteindelijk losgeld te betalen vanwege de schade aan het onderwijs en onderzoek.

Deel dit artikel