Marina Pilz da Cunha, geboren en getogen in Brazilië, verhuisde als tiener naar Nederland. Na de middelbare school voltooide ze een bachelor en een master in Chemical Engineering, beide aan de TU/e. En ook haar PhD-traject – dat ze cum laude afrondde – deed ze hier in Eindhoven.
Dat ze de wetenschap in zou rollen, stond volgens haar van jongs af aan al vast. ‘Dat was mijn antwoord op mijn nieuwsgierigheid naar de wereld om mij heen. Uitleg alleen was niet genoeg om deze nieuwsgierigheid te bevredigen. Als kind wilde ik al creëren en nabootsen wat ik in de natuur zag, ideeën omzetten in uitvindingen die de maatschappij ten goede konden komen’, schreef ze in haar motivatiebrief.
Marina van Damme-beurs
De Marina van Damme-beurs wordt ieder jaar uitgereikt aan een vrouwelijke alumnus van de 4.TU (TU/e, TU Delft, Universiteit Wageningen en Universiteit Twente). De prijs – financieel mogelijk gemaakt door dr. ir. Marina van Damme – is bedoeld om vrouwelijke ingenieurs een handje te helpen zich verder te ontwikkelen en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Realtime houdbaarheidsmonitoring
En dat is precies wat Pilz da Cunha nu van plan is: een van haar ideeën verwerkelijken. Met haar start-up Useeble is ze van plan slimme productlabels te ontwikkelen die met behulp van een kleurveranderende inkt-techniek het monitoren van houdbaarheid gemakkelijker maken. ‘Stel je voor: een label dat dynamisch de realtime kwaliteit van een product toont, waardoor je direct visuele feedback krijgt over de conditie ervan’, schreef ze in haar plan. ‘De slimme labels voorkomen niet alleen onnodige productverspilling door real-time de houdbaarheid aan te geven, maar behoeden consumenten ook voor het gebruik van goederen die niet meer geschikt zijn voor consumptie.’
De labels van Pilz da Cunha kunnen enorm breed worden ingezet, maar haar primaire beoogde toepassing is op dit moment de farmaceutische sector. ‘Elk jaar wordt wereldwijd tot 50 procent van de vaccins verspild door onzekerheid over de opslagcondities. Onze slimme labels bieden een eenvoudig maar doeltreffend kwaliteitsborgingssysteem’, aldus haar plan.
Unaniem
De jury was unaniem in haar beslissing om Pilz da Cunha als winnares van de beurs uit te roepen. ‘De jury waardeert de intrinsieke motivatie van Marina en de gestructureerde manier waarop ze zichzelf heeft ontwikkeld. Haar laatste stap en carrièreswitch laten zien dat ze gemotiveerd is om iets zinvols voor de wereld te creëren en bereid is om in deze fase van haar leven risico's te nemen’, schreven de juryleden in hun motivatie.
De uitslag werd gisteren tijdens het Women in Science-evenement bekendgemaakt. Helaas kon Pilz da Cunha niet aanwezig zijn in verband met werkverplichtingen in het buitenland. Wel stuurde zij een video met een reactie op het goede nieuws: “Van Marina aan Marina, heel erg bedankt voor deze kans!”
Discussie